Felipe Pantone maakt enorme mural in Jersey City

Felipe Pantone - OPTICHROMIE for Jersey City
Alle afbeeldingen: courtesy of Felipe Pantone

Kunstenaar Felipe Pantone keert terug naar zijn street art-roots met een gigantisch grote muurschildering in de Amerikaanse stad Jersey City. De mural met de titel OPTICHROMIE for Jersey City is maar liefst 25 verdiepingen hoog.

Het kunstwerk is te vinden op de hoek van Summit en Magnolia Avenue en heeft van een afstand heel mooi de skyline van New York City als achtergrond. Kenmerkend voor het werk van Felipe Pantone is het digitale thema. Het lijkt alsof we naar een enorm beeldscherm aan het kijken zijn, een beeldscherm waar een bug in de software heeft gezorgd voor glitches. De kleuren van de mural vormen een mooi contrast met het vele grijs van de stad.

Aardbevingen en zonsverduistering

Een muurschildering van dit soort afmetingen is niet zomaar in een dag of twee gemaakt. Felipe Pantone had samen met zijn vijf assistenten maar liefst 25 dagen nodig om het werk te voltooien. Bijzonder detail is dat ze ook aan het werk waren toen er in New Jersey twee aardbevingen waren. Ook waren ze vanuit hun twee gondels getuige van de zonsverduistering die in de VS te zien was.

De afmetingen van OPTICHROMIE for Jersey City is 70 bij 20 meter. Een snelle rekensom brengt dat op een oppervlak van maar liefst 1400 vierkante meter. Hiervoor zijn 170 emmers met 1 gallon (3,785 liter) gebruikt. Elk deel van het kunstwerk is apart geschilderd waarna er met verfspuitmachines details zijn aangebracht.

In een verklaring op Instagram laat de Spaans-Argentijnse kunstenaar weten dat het project behoorlijk zwaar was en dat hij goed moet nadenken voordat hij nogmaals iets van dit formaat zou gaan maken: “Het was een ultra-fysieke inspanning (ik heb nog steeds pijnlijke spieren), maar ook mentaal, voor zowel mij als mijn team. Het is zwaar geweest om zoveel dagen voor hetzelfde project te staan, met alle uitdagingen die het met zich meebrengt, en ik ben er erg trots op.