Film by the Sea toont programma rondom Charlotte Salomon

Charlotte Salomon, la jeune fille et la vie
Zelfportret van Charlotte Salomon uit 1940

Van 8 tot en met 17 september staat Vlissingen in het teken van Film by the Sea. Tussen alle mooie, nieuwe films die daar te zien zijn zit een bijzondere die we graag willen uitlichten: Charlotte Salomon, la jeune fille et la vie.

Deze Franse documentaire uit 2022 beleeft op Film by the Sea de Nederlandse première. In de documentaire van Delphine Coulin en Muriël Coulin volg je het tragische levensverhaal van kunstenaar Charlotte Salomon. Ze groeide op in het Berlijn van de jaren ’30. Door haar joodse afkomst werd het leven in die stad steeds gevaarlijker. In 1939 gaat ze naar haar eerder gevluchte grootouders in het zuiden van Frankrijk.

Levensverhaal

Daar werkt ze op intense wijze aan een alomvattend kunstwerk waarin ze gouaches, teksten, literatuur, film en muziek combineert tot een spectaculair geheel. In het werk vertelt ze haar levensverhaal. Van de jeugd en de kunststudie in Berlijn en de vlucht voor de nazi’s tot haar tijd in Zuid-Frankrijk. Helaas is Charlotte Salomon in Frankrijk ook niet veilig. Vlak voordat ze wordt opgepakt, vertrouwt ze haar kunst tot aan een bevriende arts. Niet veel later wordt ze naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze op 24 september 1943 op 26-jarige leeftijd wordt vermoord.

Inleiding

Het werk van Charlotte Salomon is sinds 1971 te zien in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Filmmaker Frans Weisz maakte twee films over Charlotte Salomon, een speelfilm (1981) en een documentaire (2012). Deze zijn ook allebei te zien op Film by the Sea. De première van Charlotte Salomon, la jeune fille et la vie zal ingeleid worden door kunsthistoricus Judith Belinfante. Zij was van 1976 tot 1998 directeur van het Joods Historisch Museum in Amsterdam.