De Berlijnse inspiratie van Charlotte Salomon

Katja Reichenfeld schrijft over Charlotte Salomon

In de laatste weken van haar leven werkte kunstenaar Charlotte Salomon (1917-1943) koortsachtig aan haar grote meesterwerk: Leven? of Theater? In deze serie van honderden gouaches blikte Charlotte Salomon terug op haar leven.

Leven? of Theater? komt tot stand aan de Franse Côte d’Azur, waar ze op de vlucht is voor de nazi’s, maar laat zich inspireren door de stad Berlijn waar zij tot 1938 woonde. Hier maakte ze kennis met alle vormen van kunst: muziek, schilderkunst, literatuur en film.

Kunsthistoricus Katja Reichenfeld dook in het Berlijnse leven van Charlotte Salomon. Aan de hand van het werk van Salomon, de feiten die we over haar kennen en wat er in Berlijn in de jaren 30 afspeelde, probeert Reichenfeld te ontdekken wat nu precies de inspiratiebronnen voor het meesterwerk Leven? of Theater? zijn geweest.

Teksten en citaten

Welke kunstenaars kende zij en bewonderde zij? Welke boeken las zij? Ging zij wel eens naar de bioscoop? In het boek Charlotte Salomon – Berlijn als Inspiratie ontdek je wie Charlotte Salomon nu precies was en wat haar als kunstenaar heeft gevormd. Dit boek geeft je informatie die zorgt dat je de kunst van Charlotte Salomon nog beter kan begrijpen. En kan waarderen. Eén van de mooiste conclusies die Reichenfeld trekt is dat Charlotte Salomon vrijwel alle teksten en citaten in haar hoofd had zitten.

Dit boek is een mooie aanvulling als je de tentoonstelling over Leven? of Theater? in het Joods Historisch Museum gaat bezoeken.