Een literaire kijk op videogames

Extra Levens

Videogames zijn een belangrijk en omvangrijk onderdeel van de hedendaagse cultuur. Toch spelen ze zelden een rol in de literatuur, terwijl muziek, films en beeldende kunst dat wel doen. Dichter Arnoud van Adrichem besloot zelf actie te ondernemen en Nederlandse en Vlaamse auteurs te vragen iets te schrijven over games.

Deze verhalen en essays zijn gebundeld in het boek Extra Levens met daarbij een inleiding van Van Adrichem zelf. Daarin breekt hij zelf al een lans voor de culturele verheffing van de videogame. Net zoals dat ooit met bijvoorbeeld stripboeken en rockmuziek is gebeurd. Extra Levens zou zomaar een katalysator kunnen zijn in Nederland. Wie het boek leest ontdekt dat gamen niet alleen voor kinderen is en allang niet alleen meer plat vermaak biedt.

Het boek is lekker divers. De auteurs kijken allemaal op een eigen manier naar de wereld van de videogame. Wel vallen een paar dingen op. Zo komt tot twee keer tot het essay Homo ludens van Johan Huizinga uit 1938 aan bod. Dat levert zeer interessante inzichten op. Huizinga stelt immers dat spel een noodzakelijke voorwaarde zou zijn voor het voortbrengen van cultuur. Iets wat nu ook echt lijkt te gebeuren. Ook filosoof Albert Camus komt meerdere keren aan bod in Extra Levens.

Aandacht

Toch zijn we nog niet zo ver dat de game een serieus onderdeel is van het culturele landschap. De hoeveelheid aandacht die games krijgen in bijvoorbeeld kranten of televisieprogramma’s valt in het niet bij bijvoorbeeld de aandacht voor literatuur of schilderkunst. Je kunt op een feestje met liefhebbers van kunst heel makkelijk vertellen over het prachtige boek dat je hebt gelezen of over een mooie expositie. Als je echter laat weten dat je Ghost of Tsushima hebt uitgespeeld zullen mensen je vragend aankijken.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar deze zijn nog steeds zeldzaam. Hier bij Mixed Grill nemen we games net zo serieus als kunst, boeken of muziek, maar in de culturele bijlage van de krant zul je met een vergrootglas moeten zoeken naar info over goede nieuwe games. Extra Levens zal sceptici hopelijk overtuigen om games wat serieuzer te nemen. Tegelijkertijd biedt het boek een nostalgische blik over hoe games een rode draad spelen in iemands leven. Van de herinneringen aan de eerste keer dat iemand een geweldige game speelde tot een eerbetoon aan de tegendraadse games van ontwikkelaar Davey Wreden.