De comeback van de Raleigh Chopper

De comeback van de Raleigh Chopper
Foto’s: Raleigh

Het Britse fietsenmerk Raleigh heeft veel iconische modellen op de markt gebracht, maar één model steekt daar met kop en schouders bovenuit: de Chopper. In de zomer van 2023 keert deze unieke fiets weer terug op de markt.

De allereerste Raleigh Chopper kwam uit in 1967 en in de decennia erna was de fiets ongekend populair. Het coole uiterlijk met het grote zadel en het hoge stuur gaf die fiets een stoere uitstraling. Dat kwam ook omdat je op de Chopper een veel relaxtere houding aanneemt dan op een reguliere fiets. Ook het verschijnen van de fiets in films als Back to the Future en The Goonies droeg bij aan de populariteit.

MK2

De 2023-versie van de Chopper is gebaseerd op de MK2 die tussen 1973 en 1985 is gebouwd. Veel elementen zijn hetzelfde gebleven. Denk hierbij aan het frame, het stuur en de spatborden. Ook de twee kleuren waarin de nieuwe Chopper verkrijgbaar is zijn exact hetzelfde als toen. je kunt kiezen uit Infra Red en Ultra Violet.

Verbeteringen

De zaken die anders zijn aan de nieuwe Raleigh Chopper zijn vooral verbeteringen. Bijvoorbeeld de manier waarop de onderdelen van het frame aan elkaar gelast zijn. Dat is gedaan met verbeterde technieken, maar dat zorgt wel voor kleine cosmetische verschillen met de originele MK2. Ook moest de fabrikant voldoen aan strengere regels op het gebied van veiligheid. Dit zorgt voor het grootste verschil aan de fiets: een lagere rugleuning (sissy bar).

Naast de release van de nieuwe fiets heeft Raleigh ook een groot aantal onderdelen van de fiets los te koop. Deze passen op zowel het nieuwe model als op de oude MK2. Wie nog zo’n klassieke fiets heeft staan, kan deze nu gemakkelijk opknappen. Wil je een nieuwe Raleigh Chopper op de kop tikken? Dan kun je je online inschrijven.

De comeback van de Raleigh Chopper

De comeback van de Raleigh Chopper

De comeback van de Raleigh Chopper

De comeback van de Raleigh Chopper