Stop-motion is een techniek waarmee in films speciale effecten kunnen worden gemaakt. In de begindagen van de film zorgde dit voor enorm spektakel. Heden ten dage is het eigenlijk vooral artistiek interessant. Vugar Efendi zette de geschiedenis van deze techniek op een rij in een mooie video.
Het principe van stop-motion draait om het feit dat films niet uit vloeiende beelden bestaan, maar uit 24 beelden per seconde. Door bijvoorbeeld 24 beelden van een kleipoppetje te maken waarbij het steeds net een andere pose aanneemt kun je, als je deze achter elkaar plakt, een vloeiende beweging maken. Je zult begrijpen dat dit een tijdrovende klus is.
Aardman Studios
Toen de computertechnieken steeds beter werden, schakelden de meest filmstudio’s hierop over. Stop-motion bleef echter populair. Een goed voorbeeld hiervan zijn de films van Aardman Studios (Wallace & Gromit, Shaun het Schaap en Chicken Run). Zij maken alles nog echt met de hand. In de video hieronder zie je hoe filmmakers al ruim een eeuw stop-motion gebruiken en hoe mooi de hedendaagse films met deze techniek zijn.
Deze films zie je voorbij komen in de video: