De Nederlandse ontwerpstudio VOUW presenteert de Chairwave: een rij stoelen waar mensen alleen naast elkaar kunnen zitten. Hiermee wil VOUW bereiken dat mensen eerder onderling een praatje maken. Dit ook om het groeiende probleem rondom eenzaamheid in de samenleving tegen te gaan.
Uit een onderzoek blijkt dat mensen een gesprek met een onbekende niet als storend ervaren. We vinden het zelfs leuk! En het heeft ook nog eens een positieve uitwerking op ons welzijn. Het probleem is echter dat we niet zo snel initiatief durven te nemen om een praatje te beginnen.
Gesprekken in publieke ruimtes
Openbare ruimtes, zoals een wachtkamer of treincoupé, bieden volop gelegenheid om een conversatie te starten. Toch gaan mensen hier niet snel naast elkaar zitten. Met de Chairwave wil VOUW het aangaan van contact tussen onbekenden in de publieke ruimte aanmoedigen en ze bewust maken van de waarde van een echt gesprek.
Stoelen vouwen open
In het begin is er één stoel beschikbaar om plaats op te nemen. Als iemand erop gaat zitten, vouwen de plekken naast die persoon open. Op deze manier kunnen mensen alleen vlak naast elkaar zitten. De ontwerpers hebben er wel rekening mee gehouden dat mensen hun zogeheten personal space behouden. Dat is zelfs cruciaal. Mensen moeten zich namelijk veilig voelen om een praatje met elkaar te maken. Zodra iemand gaat zitten, gaat er een lichtgolf door de stoelen heen. Een mooie aanleiding om in gesprek te raken. In de antropologische wereld wordt dit fenomeen triangulation genoemd.
Verbinding tussen mensen
VOUW is continu bezig met het onderzoeken en toepassen van nieuwe technologieën in hun ontwerpen Dit om de wereld een beetje beter te maken. Met hun Chairwave wil VOUW mensen bewust maken van de waarde van een echt gesprek en het vinden van aansluiting. De Gemeente Lelystad zal in augustus als eerste de Chairwave in het gemeentehuis plaatsen, met als doel de verbinding tussen de inwoners te vergroten.
Over ontwerpstudio VOUW
De Amsterdamse ontwerpstudio VOUW is opgericht door Mingus Vogel en Justus Bruns. Het duo vertaalt hun gezamenlijke technologische kennis in fysieke installaties en producten. Hierbij staat de relatie tussen mens en technologie centraal. VOUW hoopt mensen bewust te maken van het heden en de toekomst. Dat deden zij met projecten in meerdere steden wereldwijd. In Singapore, Beijing en Amsterdam (tijdens het Amsterdam Light Festival) exposeerden zij met het project City Gazing. Het bovenaanzicht van de steden is hierbij in licht gevisualiseerd.