Het bijzondere levensverhaal van Miss Dior

Miss Dior

Bij de naam Miss Dior denk je waarschijnlijk als eerste aan het beroemde parfum met die naam of misschien de iconische jurk van het modehuis Dior. Er is echter ook een persoon verbonden aan die naam: Catherine Dior, de zus van de modeontwerper. Journalist Justine Picardie dook in haar veelbewogen levensverhaal.

Dat verhaal begint in La Colle Noire, een statig landhuis in de Provence. Het is de plek waar Christian Dior zich in de laatste jaren van zijn leven terugtrok om te werken aan nieuwe collecties. Toen Justine Picardie (die eerder een biografie over Coco Chanel schreef) het huis bezocht uit interesse in het leven en werk van Christian Dior kwam ze tot ontdekking dat bij zijn zus een bijzonder verhaal hoort.

In het boek Miss Dior vertelt Picardie dat verhaal, maar ze vertelt ook hoe ze daartoe is gekomen. Daarin heeft namelijk behoorlijk wat tijd en moeite gezeten. Met hulp van de familie Dior is het gelukt om de biografie van Catherine Dior op papier te zetten. Na het lezen kun je niets anders dan zwaar onder de indruk zijn.

Tweede Wereldoorlog

De jeugd van Catherine en Christian (en de rest van de familie) begint onbekommerd. Vader Maurice is rijk vanwege de handel in kunstmest en koopt een prachtig huis aan de kust in Normandië. In die tuin krijgen zowel Catherine als Christian van hun moeder de liefde voor bloemen mee. Maar al snel keert het tij en gaan de zaken van Maurice Dior niet goed. De familie komt in de Provence terecht, waar ze het eenvoudige boerenleven oppakken. Christian is bezig met kunst en zet uiteindelijk de eerste stappen richting de mode. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit.

Catherine kiest ervoor om in 1941 bij het verzet te gaan. Ze verzet heel veel nuttig, maar levensgevaarlijk werk. Dat gaat jaren goed, totdat ze in juli 1944 opgepakt wordt in Parijs. Een maand voor de bevrijding. In de gevangenis ondergaat ze vreselijke martelingen. Daarna sturen de nazi’s haar naar concentratiekamp Ravensbrück. In deze hel op aarde weet ze te overleven, waarna ze in april 1945 weer terugkeert naar Parijs.

Parfum

In de jaren na de oorlog leidt Catherine een voornamelijk teruggetrokken bestaan. Haar broer is daarentegen een snel rijzende ster. Hij brengt in 1947 een parfum uit dat hij naar zijn zus noemt: Miss Dior. Later volgt ook nog een jurk met dezelfde naam. Het zijn allebei iconische stukken uit de collectie van Dior. Daarom is het des te mooier dat we nu meer weten over de persoon die bij die naam hoort. He boek Miss Dior is indrukwekkend en soms behoorlijk zware kost, maar het is goed dat de verhalen over de Tweede Wereldoorlog in leven worden gehouden, ook al zitten ze vol ellende en verdriet.

Miss Dior is meer dan een biografie. Het is een document over een zwarte bladzijde in de geschiedenis, het verhaal van een dappere vrouw en een intieme inkijk in het leven van een van de meest toonaangevende ontwerpers in de modewereld.