Digitale en klassieke kunst ontmoeten elkaar in het werk van de uit Mexico-Stad afkomstige kunstenaar Alexis Mata. Zijn landschappen (en soms stillevens) zitten vol psychedelische kleuren en vreemde glitches. Hierdoor ontstaan een beeld dat juist door de vervorming aangenaam is om naar te kijken.
Opvallend is dat niet elke vervorming op de schilderijen van Alexis Mata een glitch hoeft te zijn. Er zijn ook voorbeelden waarbij het lijkt of er iets aan het smelten is. Dit past erg goed bij de met cactussen gevulde woestijnlandschappen. Het is dan alsof de hitte van de woestijn zijn uitwerking heeft op de olieverf. In andere gevallen zijn de bewust aangebrachte ‘foute’ een stuk scherper en doen ze digitaal aan.
Alhoewel het maken van de schilderijen zelf een manuele handeling is komen we wel digitale technieken aan te pas. Mata maakt namelijk regelmatig foto’s en video’s van plekken of voorwerpen die hem inspireren. Vervolgens worden ideeën uitgewerkt in een schetsboek. Uit deze bronnen ontstaan vervolgens de schilderijen waarvan je op deze pagina een selectie ziet. Meer werk kun je bekijken op zijn Instagram.
Nieuwe werelden
Alexis Mata (1981, Mexico-Stad) is een kunstenaar die zijn wortels vindt in de street art. Zijn werk is een kritische reflectie op de maatschappij, met name op thema’s als ongelijkheid en geweld. Hij combineert traditionele media als schilderen en tekenen met digitale technieken. Mata onderzoekt de impact van technologie op onze perceptie van de werkelijkheid en speelt met de grenzen tussen het analoge en digitale. Hij gebruikt kunstmatige intelligentie om nieuwe werelden te creëren, gebaseerd op zijn eigen dromen en ervaringen.
Zijn kunstwerken zijn vaak provocerend en nodigen de kijker uit om na te denken over diepgewortelde ideeën over schoonheid, succes en identiteit. Mata’s werk is zowel nationaal als internationaal tentoongesteld en hij was medeoprichter van de kunstruimte USSR, waar hij een platform bood aan andere kunstenaars.