Saskia Boelsums exposeert in Teylers Museum

Saskia Boelsums - landschapsfotografie
Landscape#151 (alle foto’s © Saskia Boelsums)

Vanaf 19 september is in Teylers Museum een overzichtstentoonstelling te zien van de Engelse landschapsschilder John Constable. In de expositie is ook nieuw werk opgenomen van Saskia Boelsums, landschapsfotograaf én Kunstenaar van het jaar 2020.

Teylers Museum toont de komende maanden tekeningen, aquarellen en schilderijen van Constable. Het is de eerste keer dat er een grote overzichtstentoonstelling van de ‘Engelse grootmeester van de romantiek’ wordt georganiseerd in Nederland. John Constable is een tijdgenoot van William Turner en wordt in één adem genoemd met Nederlandse schilders als Van Ruisdael en Rembrandt.

Speciale opdracht voor Boelsums

Landschappen en wolkenluchten staan centraal in het werk van Constable. Ook voor hedendaagse kunstenaars zijn deze natuurverschijnspelen een enorme bron van inspiratie. Het Haarlemse museum vroeg daarom aan Saskia Boelsums of ze nieuw werk wilde maken dat geïnspireerd is op de landschappen en de wolkenluchten van Constable. De 3 foto’s die Boelsums vervolgens maakte, zijn tijdens de tentoonstelling op groot formaat te zien in de Tuinzaal.

Over het werk van Constable zegt Boelsums het volgende: “Ik heb me grondig verdiept in het werk van Constable en dat vind ik enorm inspirerend. Het is heerlijk om te doen. Ik herken zijn gedrevenheid en mateloos enthousiasme, en soms ook de bijna wanhopige onmacht om de kracht van de natuur vast te leggen op het platte vlak.”

Stuur jouw mooiste wolkenfoto in!

Tijdens de tentoonstelling organiseert Teylers Museum ook een Wolkenfotowedstrijd. Wil je jouw wolkenfoto in het museum zien hangen? Doe dan mee met de wedstrijd! Iedereen kan zijn of haar mooiste wolkenfoto insturen naar Teylers Museum. Elke maand kiest de jury – bestaande uit hoofdconservator Terry van Druten, landschapsfotograaf Saskia Boelsums en meteoroloog Amara Onwuka – 3 foto’s uit de inzendingen. Deze foto’s worden opgehangen in de Tuinzaal van het museum. Daarnaast krijgen de winnaars een masterclass van Saskia Boelsums. Check alle ins & outs rondom de fotowedstrijd op haar website.

De tentoonstelling van John Constable in Teylers Museum loopt van 19 september 2020 t/m 31 januari 2021.

Saskia Boelsums - landschapsfotografie
Saskia Boelsums – Landscape#148
Saskia Boelsums - landschapsfotografie
Saskia Boelsums – Landscape#144