Marvel’s Spider-Man: Miles Morales (PS4) Review

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales (PlayStation 4) Review

Het was mijn favoriete game van 2018 en zelfs twee jaar later startte ik de game zo nu en dan nog eens op. Puur om even rond te slingeren, meer niet. Ik heb het dan natuurlijk over Marvel’s Spider-Man. Toen bij de reveal van de eerste PlayStation 5-games meteen een nieuwe Spider-Man game getoond werd, kon ik mijn geluk niet op.

Al snel werd echter bekend dat de game – waarin nieuwkomer Miles Morales de hoofdrol zou spelen – niet een full fledged groot nieuwe deel zou worden, maar qua grootte meer in lijn zou vallen met Uncharted: Lost Legacy. Iets wat mij aan de ene kant zorgen gaf, want zou het dan ‘maar een tussendeeltje zijn’ met weinig nieuwe dingen? Aan de andere kant was meer van die geweldige game eigenlijk precies wat ik wilde. Al die zorgen waren voor niets; want Miles Morales is niet ‘zomaar een tussendeeltje’, het weet de gameplay van Peter Parker zijn avontuur te pakken en borduurt hier succesvol op verder.

One Year Later

De laatste uitbreiding van de vorige game (die mogelijk niet door iedereen is gespeeld), kreeg Miles al zijn eerste lessen van Peter Parker nadat ook hij was gebeten door een spin. Een jaar later staat hij ook zijn mannetje in het slingeren door de stad. Toch heeft Insomniac Games het voor elkaar gekregen om de protegee net dat beetje anders aan te laten voelen dan zijn leermeester. Het spelen voelt sneller en de animaties zijn nog wat klungeliger en speelser, precies wat je van een tiener verwacht die net begint met Spider-Man zijn. Al snel krijgt Miles ook beschikking tot zijn eigen elektrische Venom-krachten (niet te verwarren met de bad guy), die ook de combat een volledig nieuwe laag aan flow geven. Bepaalde vijanden kunnen alleen met bepaalde aanvallen neergehaald of verzwakt worden, waardoor je tijdens het snelle vechten ook nog moet opletten. De combat van de vorige game was naar mijn mening al geweldig, maar Miles Morales zet net dat kleine extra stapje bij waardoor het herkenbaar is, maar toch nieuwe dingen doet.

Net als bij de review van de vorige game wil ik niet te diep ingaan op het verhaal zelf, want ook hier zitten genoeg twists in die je zelf wilt meemaken – al zie je deze keer eerlijk gezegd wel van mijlenver aankomen. Waar Marvel’s Spider-Man het volle bak op de verschillende villains gooide, doet Miles Morales dit iets genuanceerder en vertelt het een persoonlijker verhaal waarin je met meerdere personages een band opbouwt. Iedereen kent Aunt May en Mary Jane wel, maar personages als Ganke en Miles zijn moeder zijn lang niet bij iedereen bekend waardoor ook dit als een frisse wind aanvoelt.

Betere missie-flow

De vorige game had voor veel mensen een probleem in de flow waarin missies aangeboden werden. Het waren merendeel fetch quests die door de stad verspreid waren en als je te snel alle side missies deed, had je al vrij snel alleen nog maar de verhaallijn. Miles Morales pakt dit iets meer gestructureerd aan via de introductie van een Friendly Neighborhood app, waarin gaandeweg verzoekjes van burgers geplaatst worden naast de basissen en collectibles. Sommige hiervan hebben – net als hiervoor – een nieuw kostuum als beloning, elk bijzonderder dan de ander en sommige komen met geinige cosmetische foefjes. Denk bijvoorbeeld aan één waarin je Spider-Man (de kat) meeneemt in een rugzak en je helpt tijdens finishers, of het Into the Spider-Verse kostuum. Deze kan je vervolgens helemaal afmaken met perks waardoor je de iconische animatiestijl uit de film krijgt en grafische effecten kan toevoegen waardoor bij iedere klap een BAM of POW verschijnt. Insomniac Games laat hiermee zien dat ze hun fans kennen en op hun wenken bedienen met dit soort fan service.

Net als de Into the Spider-Verse film waarin Miles aan het grote publiek werd geïntroduceerd, heeft ook deze game een heerlijke urban/hip hop vibe. Niet alleen qua muziek, maar ook verhaalvertelling. Miles is “de Spider-Man van Harlem” en ook BLM komt in bepaalde maten naar voren. Het wordt niet per se benoemd, maar een optionele missiereeks waarin je Harlem’s lokale winkels een handje helpt eindigt voor een gigantische Black Lives Matter mural waar je vervolgens een zwart-gouden kostuum als beloning krijgt.

Next gen Photo Mode

Tot slot wil ik het nog even hebben over de graphics van de game. Waar ik de game op de PlayStation 4 speelde en hij er daar al fantastisch op uitziet, was het al snel duidelijk dat bepaalde scenes de show pas echt zullen stelen op de next-gen PlayStation 5-console die Ray Tracing (een nieuwe techniek die zich focust op de realistische weergave van lichteffecten) ondersteund. Alsof je thuis naar een film zit te kijken, waarvan je weet dat hij in de bioscoop 3D effecten zou hebben die op je afkomen. Je weet dat je iets mist, en kan je een voorstelling maken van hoe het eruit hoor te zien. Dit klinkt als iets negatiefs, maar zoals eerder gezegd is Miles Morales ook op de huidige generatie consoles een prachtige game om te zien met een grandioos oog voor detail in Spidey zijn pakken. Op het moment van schrijven hebben wij net de PlayStation 5 ontvangen en zal er binnenkort een korte update komen in een extra artikel over hoe de game daarop speelt en uitziet.

Belichting is een groot onderdeel van de pracht en praal en dit komt ook weer terug in de Photo Mode van Miles Morales. Ik kaartte het in de Ghost of Tsushima review eerder dit jaar al aan; ik ben fan van photo modes in games. Miles Morales introduceert iets nieuws in de vorm van lichtpunten die je zelf kan neerzetten, om vervolgens nieuwe scenes te creëren en dus ook meer variatie in mogelijkheden. Wat mij betreft de volgende stap van het extraatje. Check ook zeker de gallery hieronder waarin een aantal van mijn creaties staan.

Conclusie

Voordat ik met de game begon had ik op voorhand al een oordeel klaarstaan; het zal ongetwijfeld gewoon meer van de Marvel’s Spider-Man uit 2018 zijn en dat is helemaal prima. Miles Morales doet echter meer dan dat en weet een gestroomlijnd pakket neer te zetten wat verder bouwt op de vorige game. Een echte aanrader voor je PS4, mocht je de upgrade naar de volgende console nog niet gaan maken, maar tegelijkertijd een geweldig startschot van de PS5-generatie als je deze wel met launch hebt.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales komt op 12 november uit voor de PlayStation 4 (Pro) en PlayStation 5. De PS5-console is echter pas vanaf 19 november beschikbaar in Nederland.

Voor deze review is de PlayStation 4 Pro gebruikt.

Marc de Haas

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales Photo Mode