NFT’s: kunst die je niet kan aanraken

NFT

Digitale kunstwerken, grappige GIF’s en tweets van bekende personen: tegenwoordig worden er miljoenen voor neergelegd. Het is mogelijk om deze digitale kunst te bezitten dankzij de komst van NFT’s. Voor je inboedelverzekering is dit goed nieuws, want je kunt jouw kunstwerk niet verliezen door bijvoorbeeld een inbraak of brand. Wat zijn NFT’s precies en wat betekent het als je er eentje aanschaft?

Wat is een NFT?

NFT staat voor non-fungible token, oftewel een niet-vervangbare token. Deze unieke en niet-vervangbare cijferreeks is een cryptografische code die bestaat uit een digitaal bestand en een smart contract. Het digitale bestand kan bijvoorbeeld een afbeelding, tweet, filmpje of liedje zijn. Zo heeft onlangs de band Kings of Leon hun nieuwe album verkocht in de vorm van een NFT. In de NFT is vastgelegd wie de eigenaar is van het digitale bestand. Qua techniek werken de tokens vergelijkbaar met de bekende cryptomunt Bitcoin. In het kort worden de NFT’s op de blockchain opgeslagen, wat zorgt voor transparantie. Iedereen kan inzien hoe de NFT wordt verhandeld en wie de actuele eigenaar is van de token. NFT’s worden betaald met cryptogeld, voornamelijk ethereum, en vastgelegd in blockchaintechnologie via smart contracts.

Eigenaarschap en copyright

Dat iemand in het bezit is van een NFT, wil niet per se zeggen dat deze eigenaar ook de copyrightrechten in zijn of haar bezit heeft. De koper kan bijvoorbeeld niet bepalen dat de tweet die aangekocht is als NFT offline moet worden gehaald. Ook wanneer iemand een NFT van een GIFje koopt, kan deze niet voorkomen dat andere de GIF downloaden en verder verspreiden. Een NFT is in de basis dus niet meer dan een bewijs van eigendom. Wel kan de NFT-maker besluiten om iets extra’s aan het digitale kunstwerk toe te voegen. De tokens maken het hierdoor volgens voorstanders van NFT’s mogelijk om digitale kunstwerken te verzamelen. Met een NFT kan je immers aantonen dat jij de eigenaar bent van een bepaald werk. Het digitale kunstwerk van de grafisch vormgever Beeple ging zo weg voor ruim 58 miljoen euro.

Diversiteit zorgt voor disruptie

NFT’s zorgen voor disruptie in de kunstwereld. De grootste omslag komt hierbij niet op financieel vlak, maar op infrastructureel vlak. Iedereen kan een NFT maken en kopen. Hierdoor verdwijnen vragen als wie een kunstenaar is, wie in aanraking komt met kunst en wie kunst mag maken en verkopen. Welke kunst is goed of slecht? Wat is zelfs kunst? De NFT neemt deze grenzen weg. Ook krijgen kunstenaars afkomstig uit landen met censuur of een andere beperking toegang tot een wereldwijd netwerk van kunstliefhebbers. Digitale kunst vraagt ook om een nieuwe vorm van beleving. Zo worden er onder andere apps gelanceerd waarop gebruikers digitale exposities kunnen bekijken.