Je komt ogen tekort op PAN Amsterdam

PAN Amsterdam

We hebben het al vaker gezegd, maar kunnen het nog niet genoeg zeggen. Voor kunstliefhebbers is het bezoeken van kunstbeurzen een van de allermooiste manieren om nieuwe kunst te ontdekken. Tot en met zondag 27 november kan dat bijvoorbeeld bij PAN Amsterdam in de RAI.

Op een kunstbeurs kom je altijd in aanraking met kunst die je nog niet of nog niet goed kent, maar ook bekende namen zijn er volop aanwezig. Het aanbod op PAN Amsterdam is spannender dan mening museum en sowieso vele malen diverser. Zo zie je er nieuw werk van hedendaagse kunstenaar, maar sta je ook oog in oog met en 50.000 jaar oude poot van een mammoet. Dat laatste doe je bij Stone Gallery waar je je ook kunt vergapen een begerenswaardige edelstenen.

Voor ieder budget

Het mooie van een kunstbeurs is dat vrijwel alles ook nog eens te koop is. Voor elk budget is er wel iets interessants te vinden en bovendien biedt een flink aantal galeries een kunstkoop-regeling aan. Van de werken die boven je budget liggen kun je altijd dagdromen. Hoe zou die ets van Rembrandt of dat portret van Kees van Dongen bij jouw thuis aan de muur komen te hangen? Wat je smaak ook is, je zult het tegenkomen bij een van de 125 stand op PAN Amsterdam.

Persoonlijke favorieten zijn een houten sculptuur van Bruno Walpoth bij Galerie Martin Mertens uit Berlijn en de indrukwekkende foto’s bij The Ravestijn Gallery. Daar zien we bijvoorbeeld hoe het duo Cortis & Sonderegger op schaal een reconstructie maken van een wereldberoemde foto van de verwoestende tsunami in 2014 en hoe Michel Lamoller met uitgeknipte foto’s een hallucinerende kopie van de skyline van Osaka heeft gemaakt.

Beatles & Stones

Ook zijn we gefascineerd door de antieke, Aziatische zwaarden bij Mandarin Mansion, de zeldzame boeken en gelimiteerde kunstwerken bij uitgeverij Taschen. Bij Rutger Brandt Gallery zien we nieuw werk van Yigal Ozeri en fotomontages van Dirk Hardy. Bij de gezamenlijke stand van Borzo Gallery en The Mayor Gallery zien we prachtige regenbogen van Billy Apple en bij Koster Fine Art zijn we onder de indruk van foto’s van The Beatles en Rolling Stones door Terry O’Neill.

Douwes Fine Art heeft een wand vol etsen door Rembrandt van Rijn en bij Galerie ZERP krijgen we een grote glimlach op ons gezicht door de bronzen bananenschillen van Anna Lange. De doosjes met schillen (er zijn ook sinaasappelschillen) zullen bezoekers zeker op het verkeerde been zetten. Er is zoveel verschillende en interessante kunst te zien op PAN Amsterdam dat onze opsomming met favorieten nog veel langer zou kunnen zijn. Het beste is dat je met eigen ogen gaat kijken. Dwaal rond langs de stands, maak een praatje met de medewerkers van de galeries en kunsthandels en wie weet ben je binnenkort een mooi kunstwerk rijker.