Expositie Paco Raphael in Kunsthuis Amsterdam

Paco Raphael - Kunsthuis Amsterdam
Paco Raphael aan het werk

Vanaf 24 maart presenteert Kunsthuis Amsterdam de expositie Plain at Heart van Paco Raphael. De Nederlandse kunstenaar verrast ons al geruime tijd met zijn fantasierijke kijk op de hedendaagse maatschappij. In deze nieuwe tentoonstelling laat hij zich van een meer kwetsbare, volwassen kant zien.

Paco Raphael (Den Haag, 1975) ziet zijn werk als een verlengstuk van hemzelf. De laatste jaren is daarin steeds duidelijker de zoektocht zichtbaar ‘naar de ware essentie van leven en liefde in een cultuur van snelheid, prestatiedrang, rijkdom, welzijn en welvaart’. Met Plain at Heart bereikt zijn zoektocht een nieuw hoogtepunt. Raphael vindt dat hij inmiddels een bepaalde mate heeft bereikt van volwassenheid, vrijheid en zelfreflectie. Hierdoor beschikt hij als kunstenaar over voldoende bagage om daadwerkelijk iets terug te geven aan zijn omgeving.

Digitale manipulatie

Kenmerkend voor het werk van Paco Raphael is de mix van verschillende technieken. Hij maakt wereldwijd foto’s van stedelijke omgevingen en voegt daar vervolgens het industriële, stadse leven uit de jaren ’50, ’60 en ’70 aan toe. Daarvoor gebruikt hij afbeeldingen van oude cinema, muziek, typografie, erotica en architectuur die hij van posters haalt. Door toen en nu digitaal te mengen, creëert Raphael een eigentijds beeld. Daarna bewerkt hij de digitale afdruk handmatig met behulp van verf, pen en stencils. Uiteindelijk leidt dit tot veelzijdige en levendige mixed media schilderijen.

Nog meer kunst

Het werk van Paco Raphael beperkt zich echter niet alleen tot schilderijen. Zijn mix van digitale manipulatie, grafische vormgeving, verf- en sjabloontechnieken gebruikt hij bijvoorbeeld ook voor meubels en mode. Hij houdt ervan een functie toe te voegen aan kunst. Dit heeft onder andere geresulteerd in tafels, lichtbakken, tapijten, longboards en beeldjes van zijn hand. Zaken die we in het dagelijks leven om ons heen hebben, krijgen wat Raphael betreft een nieuwe dimensie.

Realiteit en fantasie

Paco Raphael onderscheidt zich door zijn gevoel voor stijl en compositie te combineren met zijn fascinatie voor design, innovatie, nieuwe technieken en materiaalkennis. Dankzij deze bijzondere combinatie van interessegebieden evolueert zijn werk continue. Echter wel met behoud van zijn kenmerkende stijl, waarbinnen hij moeiteloos laveert tussen realiteit en fantasie. Het resultaat is werk met een diepe gelaagdheid. Iconisch en rauw, sterk en kwetsbaar. Het werk van Paco Raphael is inmiddels wereldwijd tentoongesteld. Hoogtepunten hiervan waren Art Basel in Miami en solo-exposities in New York.

Plain at Heart van Paco Raphael is te zien van 24 maart t/m 15 april.

Kunsthuis Amsterdam
Galerie & kunstuitleen
Amstelveenseweg 135
Amsterdam

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur
Zondag van 13:00 tot 17:00 uur

Paco Raphael - Kunsthuis Amsterdam
Paco Raphael, Let Love Rule
Paco Raphael - Kunsthuis Amsterdam
Paco Raphael, Ms. Bellaford
Paco Raphael - Kunsthuis Amsterdam
Paco Raphael
Paco Raphael - Kunsthuis Amsterdam
Paco Raphael
Paco Raphael - Kunsthuis Amsterdam
Paco Raphael
Paco Raphael - Kunsthuis Amsterdam
Paco Raphael aan het werk
Paco Raphael - Kunsthuis Amsterdam
Paco Raphael