Ontdek het Tsjechië van Wie is de Mol?

Brno
Brno. Foto Ales Motejl

Wie de Mol? is een van de succesvolste televisieprogramma’s van de laatste jaren. De combinatie van de spannende jacht op de mol, de spectaculaire opdrachten en de prachtige locaties zorgen niet alleen voor uitstekend vermaak, maar wekken ook een gezonde dosis reishonger op.

Momenteel loopt er een serie van Wie is de Mol? waarin de deelnemers Tsjechië bezoeken. In de eerste afleveringen waren er prachtige locaties te zien in Moravië, in het (zuid)oosten van Tsjechië. Voor wie na alle coronaperikelen een bezoek aan deze mooie regio wil brengen, hebben we een aantal tips op een rij gezet. Deze zijn overigens ook meer dan de moeite waard voor iedereen die niet naar Wie is de Mol? kijkt.

Cultuurlandschap Lednice-Valtice

Lednice
Lednice. Foto: Ladislav Renner

In het zuiden van Moravië vind je een bijzonder gebied met een aangenaam klimaat en sprookjesachtige architectuur. De natuur in dit deel van Tsjechië is het grootste kunstmatige landschap ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit hebben we te danken aan de aristocratische familie van Liechtenstein die het landschap tussen de 17de en 20ste eeuw liet aanpassen. Als bezoeker waan je je in een gigantisch groot park.

Door de relatieve vlakte van het landschap is cultuurlandschap Lednice-Valtice zeer geschikt om doorheen te fietsen. De 39 kilometer lange Liechtenstein-route gaat langs alle historische bezienswaardigheden van de regio, waaronder de colonnade (zuilengang) Reistna en de chateaus Valtice en Lednice.

Chateau Lednice is een prachtig neogotisch gebouw dat vroeger dienst deed als zomerhuis voor de familie. Je kunt tijdens een rondleiding de schitterende houten trap en de weelderige plafondversieringen bewonderen. Ook het barokke chateau Valtice is een bezoek waard met het bijbehorende kasteelpark. In de kelders van het kasteel bevindt zich een uitgebreide wijncollectie waar wijnproeverijen worden verzorgd.

Znojmo

Znojmo
Znojmo

In het uiterste zuiden van Moravië, vlakbij de grens met Oostenrijk, ligt de eeuwenoude stad Znojmo. Van een afstand valt deze al direct op, want een deel van de stad is op een heuvel gebouwd. Vanwege haar strategische ligging aan de Moravisch-Oostenrijkse grens was Znojmo de grootste vestingstad tussen Wenen en Praag en maakte deel uit van een systeem van wachtforten.

Het historische stadscentrum met zijn talrijke kerken, allemaal omgeven door middeleeuwse stadsmuren, zit vol met kromme straatjes, romantische uitzichten en pittoreske hoekjes en gaatjes. In Znojmo bevindt zich tevens een unieke ondergrondse wereld. Onder de stad is een gangenstelsel van meer dan 27 km lang en deze telt wel vier verdiepingen.

Voor fijnproevers is deze stad een ook geslaagde bestemming, want Znojmo is het centrum van de Tsjechische wijn. De stad is omringd door uitstekende wijngaarden. Diverse wijnmakers bieden rondleidingen en proeverijen aan, zoals Znovín Znojmo gevestigd in het barokke Louka-klooster. Tijdens de rondleiding bezoek je de enorme kloosterkelders, waar bijna een miljoen flessen wijn rijpen.

Mikulov

Mikulov
Mikulov. Foto: Jan Miklin

Een uurtje verder naar het oosten met de auto vind je het stadje Mikulov. Ook deze stad ligt tussen de wijngaarden, maar Mikulov is vooral beroemd vanwege het prachtige barokke kasteel op een rotsachtige klif en een kapel net buiten de stad. In het kasteel zit het Regionaal Museum van Mikulov, waar je verschillende museumtentoonstellingen, schilderijen uit de collectie van de familie Dietrichstein, de kasteelbibliotheek en een gigantisch wijnvat kunt bekijken.

De St. Sebastian kapel bevindt zich op de heuvel Svatý kopeček (heilige heuvel), één van de toppen van Pálava-heuvels. Je kunt er vanuit de stad komen via de vroegbarokke kruiswegstaties met kapellen. Op de top word je beloond met een prachtig uitzicht over de stad en het uitgestrekte landschap. Mikulov is bovendien een ideaal startpunt voor een fietstocht.

Brno

Brno
Brno. Foto: Pavel Gabzdyl

Brno, de hoofdstad van Zuid-Moravië, is historisch, maar bovenal ook jong en gezellig. In deze studentenstad vind je vele creatieve cocktailbars, fijne restaurants en gezellige koffiezaakjes. De belangrijkste monumenten van Brno zijn de beruchte burcht Špilberk waar je uitzicht hebt op de neogotische kathedraal van St. Peter en Paul.

De klok van deze kerk redde de stad van de belegering van de Zweden. Volgens de legende zouden de Zweden vertrekken als ze Brno voor 12:00 uur niet hadden verslagen. De inwoners bedachten een oplossing: De klok een uur eerder luiden. Nog steeds hoor je om 11:00 uur de klok twaalf keer slaan

Het UNESCO monument van Brno is Villa Tugendhat, het functionalistische juweeltje van architect Ludwig Mies van der Rohe. Het gebouw heeft niet alleen een interessante geschiedenis, maar ook een prachtige onyxmuur en zit vol moderne faciliteiten, wat uniek was in die tijd. Over dit huis is zelfs een boek geschreven: De Glazen Kamer van Simon Mawer, dat later is verfilmd onder de naam The Glass Room met Carice van Houten in een van de hoofdrollen.

Moravische Karst

Moravische Karst
Moravische Karst. Foto: Libor Svacek

Het grootste en mooiste karstgebied van Midden-Europa bevindt zich ten noorden van de stad Brno. De Moravische Karst is een enorm grottenstelsel met rivieren, stalactieten, koepels en gapende afgronden. Er zijn vijf grotten die je kunt bezoeken, waaronder de Punkva-grotten waar je met een boot de ondergrondse wereld ontdekt en de schitterende druipstenen kunt bewonderen. De Punkva-rivier is de langste ondergrondse rivier in Tsjechië.

De Macocha-afgrond, zo’n 138 meter diep en doordrenkt van angstaanjagende mythen en legendes, is één van de natuurlijke wonderen van Tsjechië. In de Kateřinské-grotten zijn er stalagmieten tot 4 meter lang en bevindt zich de grootste ondergrondse ruimte van de Moravische Karst. Dankzij de geweldige akoestiek vinden er regelmatig concerten plaats.

Zlín

Zlín
Zlín Foto: Upvision

De Oost-Moravische stad Zlín is een unieke voorbeeld van moderne stedenbouw. De stad groeide vanwege het werk van Tomáš Baťa, de grondlegger van de beroemde schoenenfabriek en later ook burgemeester van Zlín. Eind jaren dertig was Baťa ’s werelds grootste schoenenexporteur met vestigingen over de hele wereld.

Door de enorme groei waren er in Zlín te weinig huizen om alle werknemers van onderdak te voorzien. Baťa besloot daarom huizen te laten bouwen. Hij zorgde voor een unieke stad met indrukwekkende moderne, economische en functionele architectuur. In Zlín bouwde hij ook de eerste wolkenkrabber van het toenmalige Tsjecho-Slowakije.

Je kunt het gebouw genaamd Building 21 en het kantoor van Baťa, gevestigd in een lift, bezoeken. Het 14|15 Baťa Institute is een museum met een expositie genaamd het Baťa-principe. In het Museum voor Schoenmakerij in Zlín kom je meer te weten over de modellen en de geschiedenis van de schoenenproductie. Tomáš Baťa overleed door een vliegtuigongeluk en als herinnering werd er het Baťa-kanaal aangelegd. Dit kanaal heeft een bijzonder architectonisch ontwerp en je kunt er nu een mooie boottocht of fietstocht maken.

Wil je meer weten over het maken van een reis naar Tsjechië of Moravië in het bijzonder? Kijk dan voor inspiratie op de website Visit Czech Republic.