Design en tijdgeest in het Zilvermuseum

Campagnebeeld Silver Design in Time
Campagnebeeld Silver Design in Time. Fotografie: Carla Leijen

Vanaf volgende maand presenteert het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven de overzichtstentoonstelling Silver Design in Time. Er zullen allerlei designobjecten worden getoond uit de Nederlandse zilverindustrie van de afgelopen 100 jaar.

Bij de tentoonstelling in het Zuid-Hollandse Schoonhoven ligt de nadruk op zilver uit Nederland, maar vanwege de goede relatie met en de zichtbare invloed van buitenlandse zilverfabrieken, worden ook internationale objecten getoond. De tentoonstelling laat de geschiedenis zien van design in de zilverindustrie. Het gaat over de opkomst, glorie en stagnatie in Nederland en de successen van de Dutch designers in het buitenland. Hierbij dringt de vraag zich op of er met de komst van een nieuwe generatie Nederlandse ontwerpers weer een kans is voor zilver in Nederland.

Dutch Design

Beroemde Nederlandse designers hebben ontwerpen gemaakt voor grote zilverhuizen. Denk hierbij aan namen als Koninklijke van Kempen en Begeer, dat al generaties lang de mooiste zilveren bestekken van Nederland maakt, en Christofle, een Frans bedrijf dat verzilverde en massief zilveren artikelen produceert. Ook vertegenwoordigd zijn Georg Jensen, Deens design op het gebied van gebruikszilver en zilveren sieraden, en het Italiaanse Alessi, bekend vanwege hun opvallende en tegelijkertijd functionele designvoorwerpen.

Silver Design in Time begint met het werk van pionier Christopher Dresser, een van oorsprong Schotse ontwerper uit de 19de eeuw, en eindigt met het werk van de tegenwoordig alom bekende Marcel Wanders. Deze Nederlands industrieel ontwerper timmert al behoorlijke tijd aan de weg en is ondermeer bekend van zijn werk voor internationale meubelmerken en zijn eigen designlabel Moooi. Verder is één van de hoogtepunten van de tentoonstelling een zilveren mokkaservies met email van Jan Eissenloeffel, een Nederlandse edelsmid en veelzijdig ontwerper die de eerste decennia van de 20ste eeuw actief was.

Tijdsbeeld

Voor de tentoonstelling zijn experts uit verschillende musea uitgenodigd als gastcurator. Zij hebben over de afgelopen 100 jaar elk op hun eigen deelgebied een beeld geschept per decennium. Het zilverontwerp is geplaatst in het juiste tijdsbeeld en in de juiste context. Hierdoor wordt de waarde van het getoonde zilver zichtbaar voor de bezoeker. Op een toegankelijke wijze krijgt deze een brede kennis aangeboden over het zilver en over de tijdgeest rondom de diverse decennia.

De tentoonstelling Silver Design in Time is te zien vanaf 15 juni 2017 tot en met 4 maart 2018. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie en er wordt een cultureel programma georganiseerd met een symposium, jeugduniversiteit, rondleidingen en een speciaal kinderprogramma. Het Nederlandse Zilvermuseum bevindt zich in Schoonhoven aan het Kazerneplein 4.

zilveren vaas door Richard Hutten voor Christofle
Vaas, Pique-fleurs,zilver, gemaakt door Richard Hutten voor Christofle (2007-2010)
Bowlstel GERO Copier
Bowlstel model 1488, glas met Gero-silver gemaakt door A.D. Copier (1930 -1933). Fotografie: Erik Rijper
Eisenloeffel voor Begeer
Mokka servies, zilver met email en riet, gemaakt door Eisenloeffel voor C.J. Begeer, Utrecht (1906). Fotografie: Tom Haartsen
Aldo Rossi voor Alessi
Koffie- en theeservies, Tea and Coffee Piazza, zilver, gemaakt door Aldo Rossi voor Alessi (1983). Fotografie: Studio Claerhout