De Stijl ontmoet hedendaags design

Functionals Wendela Chair
Wendela Chair

Functionals is een Nederlands bedrijf voor tijdloze, duurzame en onconventionele meubels en woonaccessoires. Onlangs verwierf het Van Doesburghuis in Parijs 3 meubelstukken van het bedrijf. Dit gebeurde in het kader van de viering van 100 jaar De Stijl. Het kenmerkende huis blijft op deze manier verbonden met de hedendaagse Nederlandse vormgeving.

In 2017 is het een eeuw geleden dat in Leiden de kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Van alle leden staat dit jaar vooral Piet Mondriaan in de belangstelling, maar het was destijds vooral een project van Theo van Doesburg. In Meudon, een voorstad van Parijs, bevindt zich het Van Doesburghuis. Dit bijzondere huis annex studio is het enige uitgevoerde architectonische ontwerp van de veelzijdige kunstenaar, die ook schrijver, ontwerper en criticus was.

Het Van Doesburghuis past precies bij het gedachtegoed van De Stijl. De vormgeving is eenvoudig en abstract door middel van verticale en horizontale lijnen. Verder is er sprake van een minimaal kleurgebruik. Alleen zwart, wit en grijs gecombineerd met de primaire kleuren rood, geel en blauw. Het eigentijdse gebouw is verbazingwekkend goed ontworpen en biedt verrassend veel ruimte en functionaliteit. Het huis is rond 1930 gebouwd en sinds de jaren tachtig in het bezit van de Nederlandse staat. Sinds die tijd is het beschikbaar als tijdelijke woon- en werkruimte voor Nederlandse kunstenaars en onderzoekers op het gebied van beeldende kunst, vormgeving, architectuur, literatuur en podiumkunsten. Het beheer van het huis is in handen van de Stichting het Van Doesburghuis.

100 jaar De Stijl

Omdat het Van Doesburghuis ook meedoet aan 100 jaar De Stijl, heeft de stichting onlangs een aantal renovatieprojecten in gang gezet. Inclusief het opknappen van het interieur met nieuw Nederlands eigentijds meubilair. In het kader hiervan heeft Functionals dus 3 stukken geleverd: de Wendela Chair, de Lloyd Table en de Lloyd Bench. Deze meubels passen volgens de huidige beheerder, kunstenares Beja Tjeerdsma, goed bij de functionaliteit en design van het huis. Ze vindt het vooral mooi hoe je bij de stoel de lijn ziet lopen waar de 2 helften vanuit de mal aan elkaar zijn gezet. Je ziet precies hoe de stoel is gemaakt. Niets is verborgen. Ook is er gebruik gemaakt van een beperkt kleurenpalet. Dit soort details doet denken aan De Stijl.

Ook de voorzitter van de Stichting het Van Doesburghuis, Benno Tempel, is te spreken over het werk van Functionals.  Tempel is kunsthistoricus en gespecialiseerd in De Stijl. In het dagelijks leven is hij directeur van het Gemeentemuseum in Den Haag. Hij merkt op dat de meubels van Functionals laten zien dat er nog steeds voortgang zit in de Nederlandse creativiteit. Design zit in ons bloed. En het Van Doesburghuis wordt op deze wijze mooi verbonden met de moderne Dutch Design.

Je kunt de Wendela Chair, de Lloyd Table en de Lloyd Bench aanschaffen via Functionals of via enkele geselecteerde resellers.

Functionals tafel en bank
Lloyd Table and Bench Outdoor
Van Doesburghuis
Van Doesburghuis
Functionals Wendela Chair
Wendela Chair
Functionals Wendela Chair
Wendela Chair