Het nieuwe album van Alamo Race Track klinkt geweldig

alamo race track

Het album Hawks van Alamo Race Track komt op 23 maart 2015 uit, maar een select gezelschap mocht het album al op een zeer unieke manier beluisteren.

In Paradiso-Noord was onlangs de eerste editie van Hi-Fi Scenen, een uit Scandinavië overgewaaid fenomeen waarbij fans nieuwe muziek van een artiest op speciale wijze kunnen beluisteren. Hi-Fi Scenen is namelijk een initiatief van Hi-fi Klubben, een winkelketen waar ze vreselijk goede audio-apparatuur verkopen.

Absolute top

Voor de luistersessie van Hawks was er goed uitgepakt, want in de zaal stond een installatie van Steinway Lyngdorf wat een samenwerkingsverband is tussen Lyngdorf Audio en pianofabrikant Steinway & Sons. Samen vormen ze de absolute top op audio-gebied. Opvallend was hoe klein de speakers van de opstelling waren. Voor de gelegenheid kregen deze ondersteuning van een grote set subwoofers, maar het meeste geluid kwam uit twee speakers van zo’n 30 bij 30 centimeter.

Steinway Lyngdorf

Toen de band en het publiek was gaan zitten kon de luistersessie beginnen. Om het niet te saai te maken, was er na elke 2 nummers een kort interview met de band en producer Frans Hagenaars. Dit was erg interessant en vermakelijk, maar de muziek was het hoogtepunt van de avond.

Ik hoorde natuurlijk het album voor het eerst, maar kon wel degelijk horen dat dit op een manier was waarop ik het nooit meer zal gaan horen. De manier waarop elk detail te horen was, maar tegelijkertijd alle instrumenten een prachtig geheel vormen is heel moeilijk te omschrijven. Mooi was het om naar de gezichten van de bandleden te kijken, die ook zichtbaar aan het genieten waren van deze bijzondere sessie. Kenmerkend was dat Frans Hagenaars op een gegeven moment een nummer nog een keer wilde horen omdat hij het zo mooi vond klinken.

Gelaagdheid

Ik vind het moeilijk om na 1 keer luisteren een echt oordeel te vellen over het nieuwe album van Alamo Race Track. Ik heb de band sowieso al heel hoog zitten en vooral hun laatste album Unicorn Loves Deer heb ik echt heel veel gedraaid, maar Hawks wist me toch te overvallen door zijn gelaagdheid en veelzijdigheid. De band heeft het geluid en de manier waarop ze de nummers componeren echt naar een hoger niveau weten te tillen. Ik moest tijdens het luisteren vaak denken aan Alt-J en dan op een heel positieve manier: de vreemde, maar toch kloppende manier waarop de liedjes zijn opgebouwd, de constante spanning en de momenten waarop de band weet te verrassen met iets geniaals.

De eerste editie van Hi-Fi Scenen was dus een heel bijzondere ervaring. Nieuwe muziek van de beste band van Nederland over de beste apparatuur die er te koop is. Beter gaat het niet worden.

Steinway Lyngdorf