South Park: The Fractured but Whole Review

south park game

Nadat hij meerdere keren werd uitgesteld, ligt dan eindelijk de langverwachte sequel op South Park The Stick of Truth in de schappen. Het eerste deel was een hilarische RPG met een simpel vechtsysteem. The Fractured But Whole doet dit glansrijk over en weet de formule zelfs te verbeteren.

Neemt Marvel en DC op de hak

Waar in de vorige game de bekende kids zich verkleedden in verschillende fantasy outfits, stappen ze hier over op het spelen van een nieuw spel (het blijven tenslotte kinderen) en trekken ze hun zelfgemaakte superheldenpakken aan.

Als je de serie de afgelopen jaren hebt gekeken, dan ken je de alter-ego’s van het merendeel van de kinderen al en is het leuk om jouw eigen personage samen te stellen dat samen kan vechten met The Coon (Cartman). Tegen mijn verwachtingen in kreeg ik een flink lange game voorgeschoteld waarin je het opneemt tegen onder andere vierdeklassers, rednecks, agenten en Katholieke priesters, die maar wat graag aan je willen zitten als kind zijnde. Je merkt het al, ook hier gaan de makers de controverses niet uit de weg en zullen sommige grappen op het randje zijn. Het gros van de grappen gaat echter over het belachelijk maken van de Marvel- en DC-films en als fan daarvan kon ik niets anders dan lachen bij het zien van Cartman zijn schoolbord met een volledig plan voor hun eigen filmfranchise (met Netflix-aftakkingen).

Een stad is een stad en je zou zeggen dat South Park precies hetzelfde is gebleven sinds de laatste keer dat we er doorheen hebben kunnen lopen. In grote lijnen is dit het geval, waardoor de huizen en bekendere locaties zoals de school en het gemeentehuis nog altijd op dezelfde plek staan als in de vorige game. Toch zijn er een aantal nieuwe locaties toegevoegd, volledig in lijn met de recentere seizoenen van de serie. Het is en blijft een heel unieke ervaring om door het fictieve stadje te lopen, wat mogelijk wordt gemaakt door de graphics. Dat je daarnaast ook nog eens on the fly je kostuum naar hartenlust kan aanpassen is een mooi gegeven, want de hoeveelheid kostuumonderdelen die je vrijspeelt ligt aan de hoge kant.

Nieuw dieper vechtsysteem

Deze nieuwe verkleedpartij heeft ook invloed op de verschillende moves die de figuren kunnen gebruiken. Zoals het een goede RPG betaamd kies je je eigen klasse, die deze keer bestaat uit verschillende stereotype superheldenrollen, denk bijvoorbeeld aan de Speedster (zoals The Flash) of een Gadgeteer, die het meer van zijn gadgets moet hebben. Uiteraard gaat dit ook gepaard met een idiote backstory die wordt verzonnen door Cartman.

Meerdere keren word je teruggeroepen naar Cartman om jouw personage verder uit te breiden, maar hier blijft het niet bij. In volledige South Park-stijl moet je bij Mr Mackey (mkay) en de recent geïntroduceerde PC Principal langskomen om je personage verder uit te diepen. Aan het begin van de game maak je een personage aan, maar deze wordt tijdens het spelen pas echt ontwikkeld, waarna de wereld om jou heen daarop reageert. Ben jij bijvoorbeeld cisgender of transgender? Heb je een donkere huid, of een lichte huid? Ondanks dat de game al langere tijd in ontwikkeling is, wordt het door dit soort aspecten vrij actueel.

Het vechtsysteem is nog altijd turn based waardoor jij en je vijanden om de beurt mogen aanvallen, maar doordat het veld nu rastervormig is, komt er een zekere vorm van tactiek bij kijken in de vorm van het positioneren van jouw helden. Het is een geslaagde evolutie op het wat simpele vechtsysteem uit The Stick of Truth. Ook nu weer bestaan de krachten van The New Kid naast de superheldenmoves uit scheten, die buiten de gevechten om gebruikt kunnen worden voor Fartkour (parkour met scheten) en het oplossen van puzzels met de verschillende TimeFarts (ik verzin het ook niet). Geen van deze puzzels zullen je te lang bezighouden, waar we ook meteen aankomen bij één van de minpunten: de game is vrij makkelijk. De puzzels zijn niet uitdagend en de gevechten – ondanks het nieuwe, tactischere systeem – bleven makkelijk. Schroom ook zeker niet om de moeilijkheidsgraad omhoog te krikken.

Conclusie

South Park: The Fractured But Whole weet alles uit het eerste deel te pakken en hierop verder te borduren. Als je niet helemaal up to date bent met de meest recente seizoenen zullen sommige grappen en personages aan je voorbijgaan, maar de wijze waarop Marvel en DC in de maling worden genomen is hilarisch. Het nieuwe vechtsysteem zorgt voor meer diepgang, al zal het nooit te moeilijk worden.

Marc de Haas