Getest: Samsung Galaxy Tab S

koffie en chocola erbij

De Galaxy Tab S is het nieuwe topmodel uit het tabletaanbod van Samsung. De afgelopen weken hebben wij deze tablet uitgebreid getest. In ons geval wil dat zeggen dat we de Tab S heel veel hebben gebruikt in onze dagelijkse werkzaamheden en tijdens ontspanning.

Bij het openen van de doos valt op dat de Samsung Galaxy Tab S vederlicht is, maar toch stevig aanvoelt. De eerste stappen die je moet zetten bij het eerste gebruik is het invoeren van wat instellingen. Een fluitje van een cent, zeker als je al een Google-account hebt. Het eerste wat we deden toen de tablet helemaal was opgestart is het filmpje bekijken dat op het eerste scherm dat je tegenkomt te bekijken is.

Time-lapse

Het is een time-lapse met beelden van de natuur. Hierin is meteen duidelijk dat de Samsung Galaxy Tab S een verschrikkelijk goed beeldscherm heeft. Het Super Amoled-scherm is scherper dan welk ander scherm in huis (tablet, computer, televisie). Het klinkt als een cliché, maar de kleuren spatten echt van het scherm af. Dit is ook goed te zien bij het kijken naar series op Netflix of het bekijken van Gravity, de film die gratis al op de tablet staat.

Dat soort dingen maakt onze sympathie voor het apparaat alleen maar groter. Bij het kopen van je eerste tablet ben je meteen een hoop geld kwijt aan het aanschaffen van een paar leuke apps. Bij de Galaxy Tab S is dat niet nodig. Onder de noemer Galaxy Gifts kun je gratis zeer uiteenlopende apps aanschaffen die ook vaak nog voorzien zijn van ingebouwde extras. Zo kun je elke maand een gratis boek downloaden voor de Kindle-app, is er een zeer uitgebreide Dropbox van 50GB en heeft de racegame Asphalt 8 een heel pakket gratis auto’s.

Na het aan de slag gaan met wat favoriete apps is het tijd om de camera eens goed te testen. Het fotograferen met een tablet vinden we eigenlijk een raar gezicht, maar het mooie scherm maakt ons toch nieuwsgierig. Tijdens een tripje naar Barcelona gebruiken we de Samsung Galaxy Tab S om wat ‘vakantiefoto’s te schieten. Het resultaat is erg goed. De camera-app heeft een paar leuke en handige opties, waaronder een HDR-stand, de mogelijkheid om panoramafoto’s te maken en een leuke optie waarbij je zowel de camera aan de voor- als achterkant gebruikt en waarmee je een soort ansichtkaart met selfie kunt maken.

vakantiefoto

Voor de serieuze zakelijke gebruiker is deze tablet ook prima geschikt. We gebruikte de Tab S zelf om via de WordPress-app Mixed Grill bij te houden terwijl we in Barcelona zaten, maar er is nog veel meer: als je thuis je PC aan laat staan, dan kun je met deze tablet met behulp van Remote PC altijd bij de bestanden die erop staan. Superhandig! En met Hancom Office kun je alle Office-bestanden ok gebruiken en bewerken op deze tablet.

Oplossingen

Verder heeft Samsung nog flink wat handigheden toegevoegd aan het Android-besturingssysteem van deze tablet. Je zult ze vast niet allemaal gaan gebruiken, maar het is fijn om te weten dat voor heel veel dingen een oplossing te vinden is. Heb je bijvoorbeeld een smartphone met Android, dan kun je heel simpel de tablet de functies van je telefoon over laten nemen. Handig tijdens bijvoorbeeld een zakelijk gesprek waarbij je ook bestanden wilt lezen. je kunt je dan concentreren op 1 scherm.

Heeft de Samsung Galaxy Tab S dan helemaal geen nadelen? Jawel, het is nog niet een perfect apparaat. Wat we jammer vonden was dat tijdens de release er nog geen officiële accessoires te koop waren. We wilden graag een hoesje om de tablet in mee te kunnen nemen, maar die waren nog niet te koop tijdens de release. Verder zijn we niet echt fan van hoe bij Android-toestellen de schermen zijn ingedeeld. Het is altijd even zoeken waar een nieuw app nu precies staat als je deze hebt gedownload. Dat gaat bij iOS of (vooral) Windows voor mobiel een stuk mooier.

samsung galaxy tab s
De jongste leden van ons testteam aan het werk.

Conclusie: de Samsung Galaxy Tab S is de beste tablet die nu op de markt is. Onze iPad Air voelt opeens aan als een oud apparaat dat dringend een update nodig heeft. Het geweldige beeldscherm en de handige opties maken samen dat de Galaxy Tab S wat ons betreft de eerste keuze is voor mensen die een (nieuwe) tablet zoeken. Ongeacht de dingen waar je deze tablet voor gaat gebruiken.