Architecture Masterprize voor Diamantbeurs Capital C

Diamantbeurs - Capital C
Foto: Capital C

De Architecture Masterprize is een Amerikaanse architectuurprijs. Daarvan gingen er dit jaar twee awards naar de Diamantbeurs, Capital C Amsterdam. Het gebouw uit 1910 is onlangs prachtig gerenoveerd door architectenbureau ZJA, in samenwerking met Heyligers design + projects.

Deze prijzen werden uitgereikt in de categoriën Mixed Use Architecture en Restoration & Renovation. Als je het gebouw van Diamantbeurs Capital C bekijkt, zie je ook direct waarom de architecten in de prijzen zijn gevallen. De voormalige diamantbeurs van Amsterdam is op liefdevolle wijze in de oude luister hersteld en tegelijkertijd voorzien van een moderne toevoeging op het dak.

De restauratie en renovatie waren hard nodig. Door onder andere een grote brand in 1956 en flinke verwaarlozing, nadat de beurs zelf richting Zuidoost was vertrokken, stond het gebouw er in treurige staat bij. Met behulp van oude foto’s en tekeningen is het oorspronkelijk ontwerp van Gerrit van Arkel weer in alle glorie te bewonderen. Zo keerden bijvoorbeeld de twee torens op het dak, de markante dakrand en de timpanen weer terug. Bij de ingang zie je ook weer de oude tegeltableaus.

Kunst en design

Aan de binnenkant is het gebouw volledig opnieuw ingericht, zodat het voldoet aan de eisen die we stellen aan een modern kantoor. Vervolgens is samen met kunstenaars gezorgd voor een flinke dosis kunst en design in het gebouw. Tot in de parkeergarage aan toe. De bijzonderste nieuwe toevoeging is echter op het dak te vinden.

Daar staat nu een moderne koepel van glas en staal: de High Light. De vorm van de koepel met de facetten is natuurlijk een mooie verwijzing naar de diamanten die hier ooit verhandeld werden. De toevoeging is modern, maar past toch heel goed bij het originele gebouw. Eerder won de Diamantbeurs Capital C ook al de Nationale Staalprijs 2020 en de MIPIM Award 2020.

Diamantbeurs - Capital C
Foto: Capital C
Diamantbeurs - Capital C
Foto: JW Kaldenbach
Diamantbeurs - Capital C
Foto: JW Kaldenbach
Diamantbeurs - Capital C
Foto: JW Kaldenbach
Diamantbeurs - Capital C
Foto: JW Kaldenbach