Adrian Smith is een Amerikaans onderzoeker en wetenschapper met insecten als specialiteit. In de bovenstaande video toont hij je motten zoals je ze nog nooit hebt gezien.
De beelden tonen motten in de fase net voordat ze opstijgen en wegvliegen. De handelingen die ze daarvoor moeten doen met hun poten en vleugels zijn met het blote oog niet zichtbaar, maar wel voor de apparatuur van Dr. Adrian Smith. Hij gebruikt een macrolens en een camera die 6.000 frames per seconde kan schieten.
Zeven soorten
In totaal zijn er zeven verschillende soorten motten te zien in de video: de Dryocampa rubicunda, de Antheraea polyphemus, de Marathyssa inficita, de Spilosoma virginica, de Eudryas grata, de Nadata gibbosa en de Paonias excaecata. Zoals je al uit de namen kunt opmaken zijn de vlinders geen nauwe verwanten van elkaar. De wereld van motten en nachtvlinders is namelijk zeer divers.
Dr. Adrian Smith zegt zelf het volgende over dit prachtige project: “Ik denk dat alle wetenschap neerkomt op proberen dingen te doen om zo de wereld op een nieuwe manier te zien en te waarderen. Meestal betekent dat experimenten doen, gegevens verzamelen en hypothesen testen. Maar soms denk ik dat het nuttigste wat ik als wetenschapper kan doen, is om de wetenschappelijke camera’s te richten op enkele motten die met hun vleugels klappen voor een paarse achtergrond. Ik bedoel, wie zijn dag zal niet beter zijn na het kijken naar een roze en gele roze esdoornmot die in super slow motion vliegt?”
De motten zijn na het filmen weer vrijgelaten.