Zaai bloemen voor de bijen op 22 april

bijenstichting - nationale zaaidag

Donderdag 22 april is het Nationale Zaaidag. De Bijenstichting vraagt iedereen om die dag in actie te komen, want de wilde bijen en hommels kunnen in Nederland wel wat hulp gebruiken.

Het gaat namelijk niet goed met de wilde bijen en hommels. Deze kleine diertjes zijn, als superbestuivers, cruciaal voor ons voedsel- en ecosysteem. Door het gebruik van pesticiden neemt de duurzame voedselvoorziening voor wilde bijen en hommels al jaren af. Ook zorgt de verstedelijking van Nederland ervoor dat natuurlijke nestelplekken sterk afnemen. Hierdoor komen de wilde bijen en hommels in de problemen. Het zijn juist deze insecten die onze zorg het hardst nodig hebben, omdat zij, in tegenstelling tot de honingbij, solitair leven en geen verzorging krijgen van imkers.

Help de wilde bijen en hommels

De hoogste tijd voor actie dus! Om het voor Nederlanders makkelijker te maken om zelf een steentje bij te dragen aan een bij-vriendelijke omgeving, heeft de Bijenstichting een aantal praktische tips op een rijtje gezet. Hiermee kan iedereen eenvoudig een duurzaam bijen- en hommelparadijs creëren.

De Bijenstichting geeft 5 tips voor Nationale Zaaidag:

1. Kies de juiste zadenmix
Niet alle bloemen staan op het menu van de bijen en hommels. Let er bij het aanschaffen van een zadenmix dus op of deze bijen-proof is. Voorbeelden van geschikte planten zijn o.a. klaversoorten, mosterd, duizendblad, kamille, knoopkruid en klaproos.

2. Kies 3 x dezelfde plantensoort
Als je het hele seizoen een zoemende tuin wil, dan kun je vaste planten voor bijen in je tuin zetten. Plant er echter wel minimaal 3 van dezelfde soort. Wilde bijen leggen namelijk een korte afstand af tussen hun nestelplek en de bloemen en op deze manier worden ze op hun wenken bediend met voldoende voedsel. Je hoeft overigens geen wilde tuin te hebben om (wilde) bijen en hommels te lokken, want ze houden ook van een aangeharkte tuin of van een pot op je balkon of terras. Als het maar de juiste bloeiende planten zijn!

3. Biologisch en bij-vriendelijk
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bestrijdingsmiddelen een belangrijke rol spelen in de sterfte van bijen, hommels en andere insecten. Let hierop als je planten of zaden aanschaft bij het tuincentrum. Kies altijd biologisch. Veel tuincentra bieden tegenwoordig gelukkig een bij-vriendelijk alternatief, maar mocht je het lastig vinden, dan kun je op de website van de Bijenstichting ook een brede selectie bij-vriendelijke producten vinden.

4. Steen eruit, plant erin!
Elke plant telt en alle kleine beetjes helpen. Ook mensen met een postzegeltuintje of balkon kunnen daarom meedoen met de Nationale Zaaidag. Als veel plekken bij-vriendelijk worden, heeft dat een enorme positieve impact. Dus wip die tegels uit de stoep voor een geveltuintje, strooi een handje bloemenzaad in de groenstrook voor de deur of plaats een plantenbak bij je huis.

5. Maak een Bed & Breakfast voor bijen 
In februari deed presentator Harm Edens een oproep om mee te doen aan een B&B-estafette voor de bijen. Met deze actie wil de Bijenstichting door heel Nederland zoveel mogelijk voedselaanbod én nestelplekjes voor bijen mogelijk maken in de vorm van zogenaamde DIY-bijenhotels. Voor een overzicht door heel Nederland kun je kijken op de B&B site van Bijenstichting.

Doe je mee op 21 april?