Muziektips voor het weekend deel 191

HEALTH
HEALTH Foto: Mynxii White

Het is weer weekend! Tijd om alle goede nieuwe muziek van deze week door te nemen. Deze periode van het jaar kenmerkt zich vooral door kerstmuziek, dus daar beginnen wij ook maar voorzichtig aan, maar we hebben vooral veel gloednieuwe muziek.

Album van de week: HEALTH

HEALTH valt in hetzelfde eigenzinnige hokje te plaatsen als bijvoorbeeld Nine Inch Nails, Ministry en Godflesh (die laatste band doet ook een nummer mee op dit album). Donkere muziek met dreigende gitaren en zware elektronica. Alleen de zang van Jake Duszik wijkt af, deze is veel lichtzinniger dan je zou verwachten. Niet qua teksten overigens. RAT RACE is op zich niet verrassend, want in de lijn de verwachtingen, maar de muziek is constant spannend en boeiend.

Adrianne Lenker

Adrianne Lenker van Big Thief gaat in 2024 weer op de solotour. Er is sinds deze week een prachtige nieuwe single en volgend jaar volgen een album en een tour door Europa. Met onder andere een optreden in Het Concertgebouw. Wij hebben kaarten voor het concert in Berlijn op 6 mei.

Gang of Youths

Langzaam maar zeker duiken er nieuwe kerstliedjes of oude kerstliedjes in een nieuw jasje op. Zo heeft Gang of Youths zich op geslaagde wijze gewaagd aan de klassieker Have Yourself A Merry Little Christmas. Voor het eerst uitgevoerd door Judy Garland en daarna nog door ontelbaar andere artiesten. Toch weet Gang of Youths er een mooie eigen draai aan te geven.

The Libertines

Wij kijken vol spanning uit naar het nieuwe album van The Libertines. Ook de tweede single is weer dik in orde. Heel mooi ook in de subtiele verwijzing naar Het zwanenmeer van Tsjaikovski.

Nieuwe albums

Car Seat Headrest

Hoe goed een live-album is hangt natuurlijk af van het feit of de band of artiest in kwestie live iets toe te voegen heeft. Bij Car Seat Headrest zit dat wel snor. De energie van hun concerten is heel mooi vastgelegd op dit live-album dat is opgenomen in New York.

James Elkington

De Britse gitarist heeft zijn nieuwe album gevuld met 29 korte composities die hij tussen andere werkzaamheden door opnam. Die achteloosheid en de durf op dingen uit te proberen blijken erg goed te werken.

Jerskin Fendrix

Het duurt nog tot begin februari voordat de film Poor Things in de bioscoop te zien zal zijn. Wij zagen de film onlangs al tijdens het LIFF in Leiden en waren van heel veel dingen onder de indruk. Waaronder de afwijkende soundtrack door Jerskin Fendrix. Misschien niet een naam die je meteen iets zegt, maar het feit is dat hij uit dezelfde scene komt als bands als Black Midi en Black Country, New Road wekt wellicht interesse. Het is vooral mooi om de vreemde muziek, waarop hoofdpersonage Bella danst tijdens een bezoek aan Lissabon, weer eens terug te horen.