Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd. Dit concentratie- en vernietigingskamp wordt wel gezien als hét internationale symbool van de Holocaust. Om de Nederlandse slachtoffers te herdenken, heeft Studio Roosegaarde het monument Levenslicht ontworpen. Dit werd gedaan in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Het monument heeft een diameter van 20 meter en bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen. Dit enorme getal staat gelijk aan het aantal Nederlandse slachtoffers. Op donderdag 16 januari presenteert kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde het monument aan het publiek. Dit gebeurt aan de Maas in Rotterdam. Onder de aanwezigen zijn onder andere de Rotterdamse nabestaanden, burgemeester Aboutaleb, staatssecretaris Blokhuis van VWS en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Na deze presentatie verspreidt het lichtmonument zich naar een groot aantal Nederlandse gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en zijn gedeporteerd.
Over het tijdelijk lichtmonument
Stenen spelen een belangrijke rol in zowel de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur. Deze traditie gebruikten Daan Roosegaarde en zijn team als inspiratie voor Levenslicht. De stenen in het werk lichten om de paar seconden op en doven daarna weer uit. Alsof het een ademhaling is. Het oplichten gebeurt onder invloed van ultraviolet licht. Dit licht is voor het oog onzichtbaar. Aan de hand van fluorescerende pigmenten, die diep in de steen doorgedrongen, wordt het omgezet naar zichtbaar licht met een unieke golflengte en daarmee blauwe kleur.
Zoals eerder vermeld, bestaat Levenslicht in totaal uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen. Hiermee staat het monument symbool voor de impact van de Holocaust. Vele levens worden gemist. Ook vandaag de dag nog. Met Levenslicht willen de initiatiefnemers ook de huidige generatie inspireren om de Holocaust te herdenken. Daarnaast moet het monument aanzetten tot nadenken over het grote belang van vrijheid.
Onthulling Levenslicht en bijbehorend lesmateriaal
Het Joods Cultureel Kwartier (JCK) ontwikkelt speciaal voor scholen een online leeromgeving die aansluit bij Levenslicht. Leerlingen vanaf 10 jaar leren over en doen onderzoek naar joods leven in hun buurt en herdenken slachtoffers van de Holocaust. Kijk op: www.joodsmonument.nl/onderwijs
De presentatie van Levenslicht vindt plaats in Rotterdam op 16 januari 2020 om 19.00 uur, hoek Stieltjesstraat en Eva Cohen-Hartogkade in Rotterdam. Publiek is van harte welkom om de onthulling bij te wonen. Vervolgens is Levenslicht van 22 januari t/m 2 februari 2020 in een groot aantal Nederlandse gemeenten te zien.