Een geheime doorgang in een oude schuur

Alibi Studio - Secret Sky

Een oude, ongebruikte schuur op het platteland van Michigan is door Alibi Studio op subtiele wijze veranderd in een kunstwerk. Voor voorbijgangers lijkt het net of er met een enorm mes een stuk uit het gebouw is gesneden.

De schuur, net buiten het dorpje Port Austin, is echter zorgvuldig onder handen genomen door een team van Alibi Studio onder leiding van Catie Newell. Om de suggestie te kunnen wekken dat er een stuk mist, moest er juist het een en ander worden toegevoegd. Hiervoor is het sloophout van een nabijgelegen, vrijwel identieke schuur gebruikt.

Eerbetoon

Met de oude planken is een soort van passage gebouwd die schuin door het bouwwerk loopt. Hierdoor is het mogelijk om vanaf bepaalde punten door de schuur heen te kijken en de lucht te zien. Volgens Newell is dit een eerbetoon aan het weidse landschap in dit deel van Michigan. Als toeschouwer valt de ingreep aan het gebouw in eerste instantie niet echt op. Het is zo subtiel gedaan dat het een normaal onderdeel van de architectuur lijkt. Pas later besef je dat er iets niet klopt.

Geheim

Wie de kans krijgt om de schuur van dichtbij te kijken, ontdekt hoe knap de passage is gemaakt. Secret Sky geeft ons een blik op een stuk hemel dat we eigenlijk niet horen te zien. Het is dus alsof deze installatie van Alibi Studio een goed bewaard geheim onthuld. ’s Avonds schijnt er een mysterieus licht in de schuur waardoor er mooie schaduwen ontstaan. Het werk doet in de verte denken aan wat kunstenaar Gordon Matta-Clark in de jaren ’70 deed, maar dan op een meer subtiele en esthetische wijze.

Alibi Studio - Secret Sky

Alibi Studio - Secret Sky

Alibi Studio - Secret Sky

Alibi Studio - Secret Sky

Alibi Studio - Secret Sky

Alibi Studio - Secret Sky

Alibi Studio - Secret Sky

Volg ons op Facebook