Daan Roosegaarde zet de Afsluitdijk in een bijzonder licht

Waterlicht,

De Afsluitdijk is zonder twijfel het meest bijzondere bouwwerk in Nederland. In het weekend van 2 tot en met 4 september is de dijk nog bijzonderder met een indrukwekkend kunstwerk en een unieke hardloopwedstrijd.

In de nachten van 2 en 3 september is de Afsluitdijk het domein van kunstenaar Daan Roosegaarde. In die nachten is het kunstwerk Waterlicht te zien. Deze blauwe lichten in de lucht geven de toeschouwers het gevoel te zweven tussen water en lucht. Tegelijkertijd is het ook een ode aan de bouwers van dijken, want de hoogte van het virtuele water van Waterlicht geeft aan hoe hoog het water op de plek van de Afsluitdijk had kunnen staan.

Gratis kaartjes

Waterlicht is op vrijdag en zaterdag te zien tussen 23.00 en 02.00 uur. De toegang is gratis, maar vanwege de verwachte drukte moet je wel over een kaartje beschikken. Deze kun je gratis bestellen op de website van de Afsluitdijk. Naast Waterlicht is er ook de tentoonstelling Icoon Afsluitdijk van Daan Roosegaarde te zien. Daarin zie je ontwerpen voor projecten die in 2017 te zien zullen zijn. Om Waterlicht en Icoon Afsluitdijk te bezoeken moet je naar Den Oever of Bolsward reizen en daar met de pendelbus verder reizen. Deze busreis is inbegrepen in het gratis kaartje.

Op zondagochtend 4 september gaat de Afsluitdijk een paar uur dicht voor Afsluitdijk Open, een hardloopwedstrijd waarin de lopers alle ruimte krijgen. Het vroege tijdstip zorgt dat je onderweg prachtig de zon ziet opkomen. Je kunt meedoen aan de hele (32 km), halve (16 km) of kwart (8 km) Afsluitdijk. Inschrijven en meer informatie bekijken kan ook via de website van de Afsluitdijk Open.

Waterlicht,

Waterlicht,

Foto’s: Studio Roosegaarde/Daan Roosegaarde