The Met ontdekt verborgen compositie op schilderij

Antoine Laurent Lavoisier (1743–1794) and Marie Anne Lavoisier (Marie Anne Pierrette Paulze, 1758–1836) (1788)
Links: Scans laten het gebruik van lood en kwik in de verf zien.
Rechts: een reflectogram van het schilderij.
Foto’s: Metropolitan Museum of Art

Met behulp van moderne technieken komt plots tevoorschijn wat eeuwen verborgen is gebleven. Het Metropolitan Museum of Art in New York deelt unieke beelden van scans van een schilderij van Jacques-Louis David.

Het museum kreeg het doek een aantal jaren geleden in bezit met het verzoek om de grauwe vernislaag te verwijderen. Voor de conservatoren van The Met een goede reden om het schilderij Antoine Laurent Lavoisier (1743–1794) and Marie Anne Lavoisier (Marie Anne Pierrette Paulze, 1758–1836) (1788) uitgebreid te onderzoeken.

Andere plannen

Uit dit onderzoek met behulp van infraroodreflectografie en röntgentechnieken bleek al snel dat Jacques-Louis David eerst heel andere plannen had met dit schilderij. Op het werk uit 1788 zien we de scheikundige Antoine Laurent Lavoisier en zijn vrouw Anne Marie.

Op het eindresultaat zien we het echtpaar aan een tafel vol scheikundige instrumenten. Uit de scans blijkt dat de compositie er in eerste instantie behoorlijk anders uit zag. Wat het meest opvalt is dat Anne Marie een enorme hoed met linten en veren droeg. Ook de tafel was anders. Het tafelkleed ontbreekt en ook de instrumenten zijn in de eerste versie nog niet aangebracht.

Frivool

De twee verschillende versies laten de verschillende manieren zien waarop het het echtpaar bekend was. In de huidige versie zien we een nobele wetenschapper met zijn echtgenoot. Op de oorspronkelijke versie zien we een frivolere versie met twee mensen uit de gegoede burgerij die een deel van hun rijkdom tonen.

Deze rijkdom had Lavoisier vooral te danken aan zijn rol als belastinginner voor het ancien régime. Na de Franse revolutie van 1789 zorgde dit dat hij op 8 mei 1794 onder de guillotine eindigde. Het overschilderen van het schilderij heeft waarschijnlijk ook te maken met de spanningen rondom de Franse revolutie.

Antoine Laurent Lavoisier (1743–1794) and Marie Anne Lavoisier (Marie Anne Pierrette Paulze, 1758–1836) (1788)
Jacques Louis David –
Antoine Laurent Lavoisier (1743–1794) and Marie Anne Lavoisier (Marie Anne Pierrette Paulze, 1758–1836) (1788)