Bioscoop-snacks herbedacht: hoe een popcornmachine het middelpunt vormt

Popcorn. Foto door Pixabay

Dat films en popcorn samengaan is iets wat al gedurende langere tijd duidelijk is. Maar wat veel mensen niet weten is dat dit niet altijd zo geweest is. In de jaren 20 van de vorige eeuw werden massaal bioscopen gebouwd om theaters na te bootsen. Eigenaren van bioscopen wilden toen nog niets te maken hebben met een popcorn-apparaat. 

Ze hadden namelijk als doel om een eersteklas sfeer te creëren en waren ervan overtuigd dat bioscoop popcorn dit volledig zou verpesten. Zo werd popcorn gezien als een bedreiging voor zowel de tapijten als het meubilair van een theater. Bovendien werd popcorn eten in die tijd gezien als iets voor de arme mensen. Ook veroorzaakte het eten van film popcorn een afleidend geluid dat de film ervaring zou verpesten. 

In 1927 werden films voor het eerst van geluid voorzien en toen trokken ineens veel meer mensen naar de bioscoop. Tegen de tijd dat het 1930 was, gingen zo’n 80 miljoen mensen per week naar de bioscoop. En toen de economische depressie om de hoek kwam kijken waren zowel films als popcorn iets wat de meeste mensen zich niet konden veroorloven. Straatverkopers zagen hierbij hun kans schoon en brachten hun beste popcornmachine naar de deuren van bioscopen en verkochten zo filmspopcorn aan de bioscoopbezoekers. 

Toen steeds meer klanten de bioscoop binnenkwamen lopen met een grote bak popcorn, stonden de eigenaren de straatverkopers toe om popcorn te verkopen in de lobby tegen een vergoeding. Hierna duurden het niet lang meer voordat bioscoopeigenaren de verkopers uit de markt drukten door zelf een popcorn machine kopen. Door dit te doen wisten veel bioscopen te overleven in moeilijke tijden. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog steeg de consumptie van popcorn explosief vanwege een tekort aan snoep en frisdrank. Toen de oorlog aan zijn einde kwam, werd meer dan de helft van alle popcorn in de Verenigde Staten in de bioscoop gegeten. 

Waarom je een kleine popcornmachine nodig hebt

Popcorn eten is een favoriete bezigheid onder kinderen, ongeacht het weer of de omstandigheden. Een popcorn machine klein is dus misschien wel het belangrijkste item op een verjaardagsfeestje. Maar niet alleen onder kinderen is popcorn populair. Deze snack is namelijk favoriet bij alle leeftijdsgroepen. Hierdoor staat een popcornmachine tegenwoordig boven aan de prioriteitenlijst van elk feest. Of het nu om een kinderfeest of bedrijfsevenement gaat, popcorn is het belangrijkste onderdeel van het menu. 

Maar niet alleen op een feestje staat een kleine popcorn machine in het middelpunt van de aandacht. Ook thuis zorgt de geur van verse grote bak popcorn keer op keer weer voor een feestje. Hierbij is het handig om te weten dat magnetronpopcorn misschien wel een voor de hand liggende keuze is voor je popcorn behoeften, maar de hoeveelheid vet die hierbij komt kijken maakt dit erg ongezond. En dan heb ik het nog niet eens over het aantal ongepofte korrels op de bodem van de zak of het extra zout en de kunstmatige smaakstoffen. Ook is het niet makkelijk om de magnetron zo in te stellen dat popcorn goed wordt. 

Een eigen popcornapparaat verandert een natuurlijke korrel in een gezonde en heerlijke snack in een handomdraai. Daarnaast zorgt een verse grote bak popcorn ervoor dat je vriendengroep of familie gewoon thuis kan genieten van een echte bioscoopervaring. Voor een gezonde en hartige snack die elke keer weer goed smaakt, is een eigen popcorn machine klein de beste manier. Op https://www.expondo.nl/popcornmachines/ kun je een kijkje nemen voor een uitgebreid aanbod aan de beste popcornmachines die je gewoon thuis kunt gebruiken. 

Verschillende soorten popcorn 

Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten popcornpitten. Je hebt namelijk popcorn in de vorm van een vlinder, ook wel sneeuwvlok popcorn genoemd en popcorn in de vorm van een champignon. Elk korreltype levert popcorn op met een unieke structuur. 

Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten popcornpitten. Je hebt namelijk popcorn in de vorm van een vlinder, ook wel sneeuwvlok popcorn genoemd en popcorn in de vorm van een champignon. Elk korreltype levert popcorn op met een unieke structuur. 

Vlinder oftewel sneeuwvlok popcorn is te herkennen aan: 

  • Onregelmatige vormen met lichte, breekbare ‘vleugels’ die aan alle kanten uitsteken.
  • Malser, lichter en luchtiger dan popcorn in de vorm van een champignon. Het best vers geserveerd voor een maximale knapperigheid!
  • Meestal gebruikt in bioscopen, stadions en carnavals.

Popcorn in de vorm van een champignon is te herkennen aan: 

  • Compact, bolvormig.
  • Groter, dichter en minder breekbaar dan vlinder popcorn.
  • De ronde vorm en het grotere oppervlak zijn goed bestand tegen roeren en coatingprocessen.
  • Ideaal voor gastronomische pop toepassingen waarbij karamel, kaas, chocolade en andere coatings of glazuren worden aangebracht.

Conclusie

Het valt niet te ontkennen dat popcorn een snack is die de meeste bioscoopbezoekers eten als ze naar een film op het witte doek kijken. De onweerstaanbare combinatie van dat bevredigende knapperige geluid en de heerlijke geur van vers gepofte maïs lijkt simpelweg bij het bioscoopbezoek te horen. Het is zelfs moeilijk voor te stellen dat je naar de nieuwste kaskraker gaat zonder een emmer popcorn mee te nemen. Popcorn eten heeft een bijna magische aantrekkingskracht die de filmervaring compleet maakt, of het nu een spannende actiefilm of een romantische komedie is.

Maar bioscoop popcorn is niet alleen voorbehouden aan bioscopen. Het veelzijdige karakter van deze snack maakt het ideaal voor allerlei gelegenheden. Met een beetje creativiteit kun je popcorn omtoveren tot een verrukkelijk feesthapje dat je gasten zal verbazen en verwennen. De gezondheidsvoordelen van popcorn zijn niet te negeren: het is van nature glutenvrij, vezelrijk en bevat minder calorieën dan veel andere snacks. Dit maakt het een verstandige keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een smakelijke maar toch gezondere traktatie.

Dus, terwijl je geniet van je volgende filmavond of een bijzondere gelegenheid plant, denk eraan dat popcorn niet alleen een onmisbaar onderdeel is van de bioscoopervaring, maar ook een veelzijdige en smakelijke snack die je creativiteit en smaakpapillen zal stimuleren. Of je het nu klassiek houdt of uitpakt met gedurfde combinaties, popcorn zal zeker een lach op de gezichten van je gasten toveren en een onvergetelijke indruk achterlaten.