New York voor beginners en gevorderden: deel II

NYC
Het Vrijheidsbeeld op Liberty Island (foto: nycgo.com)

Een stedentrip naar New York is geweldig! De stad is echter gigantisch en er valt zoveel te beleven, dat je niet alles kunt doen. Graag helpen we je met het maken van keuzes.

Een tijdje terug maakten we een reis naar New York. Over deze trip schreven we een uitgebreid verslag met allerlei tips. Inmiddels zijn we nog een keer in de stad geweest en vullen we de lijst met suggesties graag verder aan.

We beginnen met onze verblijfplaats. De vorige keer bivakkeerden we in Brooklyn en hebben we ontzettend genoten van de horeca en het culturele aanbod in deze wijk. Dit keer strijken we neer in Queens. Om precies te zijn in Long Island City, gelegen op de uiterste westpunt van het stadsdeel. Long Island City grenst aan de East River en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het oostelijk deel van Manhattan. Je hebt het gevoel dat je de wolkenkrabbers bijna kunt aanraken.

Long Island City is echt nog een wijk in opkomst. Overal wordt druk gebouwd en het doet qua sfeer een beetje denken aan de Kop van Zuid in Rotterdam of Eilandje in Antwerpen. Rauw en sober, met veel industriële panden die een nieuwe functie hebben gekregen. Een groot aantal daarvan is omgevormd tot galerie of studioruimte. Het is dus niet voor niets dat de kunstscène hier floreert. Daarnaast worden er in Long Island City ook steeds meer winkels en horeca geopend. En niet alles is van beton, aan de rand van de East River vind je meerdere parken waar je heerlijk door het groen kunt wandelen.

We logeren in Z Hotel NY, een hotel dat vlakbij de historische Queensboro Bridge ligt. Dit nieuwe hotel is zo gebouwd dat alle kamers uitkijken op de skyline van Manhattan. Hierdoor is het pand opvallend van vorm, heel hoog en smal. Onze kamer bevindt zich op de tiende verdieping en als je door het grote raam (van vloer tot plafond) naar buiten kijkt, valt je mond haast open. Wat een uitzicht! En om het nog spectaculairder te maken, beschikt het hotel ook nog over een flinke rooftop bar. Mooie vergezichten gegarandeerd, mits er geen regen of mist is natuurlijk. Een voordeel aan een hotel aan deze kant van de rivier is, behalve het uitzicht, vooral ook de prijs. Voor een redelijk tarief zit je toch heel centraal in New York.

NYC
Uitzicht op Manhattan vanuit de hotelkamer op Long Island City

Fijn is ook de shuttledienst van het hotel. Elk uur kun je met de taxi naar Manhattan worden gebracht. Je wordt daar afgezet bij het beroemde warenhuis Bloomingdale’s (kruising Third Avenue en 59th Street). Mocht je de shuttle missen, dan is dat geen probleem. Er zijn ook metrohaltes in de buurt van het hotel en vanaf daar is het slechts 1 halte naar Manhattan. Wil je iets heel toeristisch doen, dan zou je ervoor kunnen kiezen om van Long Island City naar Manhattan te gaan met de Roosevelt Island Tramway. Dit is een kabelbaan die heen en weer gaat over de East River. Met de metro of via de Roosevelt Island Bridge kom je bij het opstappunt. Vanwege tijdsgebrek lukte het ons helaas niet om het kabelbaantje te nemen. Het voornemen blijft daarom op ons verlanglijstje staan voor een volgende keer, want de beelden van het ritje zien er fantastisch uit.

Central Park

En dan sta je dus middenin Manhattan. Wat te doen? De vorige keer liepen we direct naar 2 publiekstrekkers: Empire State Building en Top of the Rock, het dak van Rockefeller Center. Vanaf beide gebouwen heb je een schitterend uitzicht over de stad. Aanrader! Dit keer blijven we laag bij de grond en gaan we naar Central Park. Wat een oase van rust middenin de stad! Het wereldberoemde park is zo groot dat je er een hele poos kunt wandelen. Daarnaast zijn er allerlei attracties te bezoeken, zoals het carrousel, de Strawberry Fields en de ijsbaan. En grappig om te zien hoe al dat groen wordt omlijst door wolkenkrabbers. Wil je lunchen of dineren in het park? Strijk dan eens neer bij Tavern on the Green, een restaurant met een klassieke uitstraling. Je kunt er in de prachtige serre zitten of op het romantische terras met lichtslingers en een haard. Op de kaart staat het niet duidelijk vermeld, maar uit eigen ervaring weten we dat je er prima vegetarisch kunt eten.

NYC
Central Park, een groene oase in de drukke stad

Dutch Masterpieces

In het boomrijke Central Park bevindt zich ook een befaamde culturele hotspot: het Metropolitan Museum of Art. In The Met vind je één van de indrukwekkendste kunstcollecties ter wereld. Het is zo groot een veelzijdig dat je er makkelijk een hele dag kunt doorbrengen. Tijdens ons vorige bezoek waren we ook al in het museum te vinden. Graag tippen we je voor nu de tentoonstelling In Praise of Painting – Dutch Masterpieces at The Met. Tot oktober 2020 is deze expositie over de Hollandse schilderkunst te zien. Al sinds de opening van The Met in 1871 vormen de doeken van schilders als Frans Hals, Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer het hoogtepunt van de collectie. Daarnaast zal er ook werk van minder bekende kunstenaars uit Nederland worden getoond. Mocht je geïnteresseerd zijn in meer connecties met Nederland, we schreven al eerder het stuk Een Bezoek aan New York met een Nederlands Tintje. Hiervoor bezochten we een concert van dirigent Jaap van Zweden met het New York Philharmonic en deden we een tour door de zuidpunt van Lower Manhattan met Bowling Green, The Battery en Wall Street.

Moderne & hedendaagse kunst

Als we dan toch over musea beginnen: het lijstje met New Yorkse musea is lang. Voor iedereen is wel iets interessants te vinden. Waar we de vorige keer het Whitney Museum of American Art en het Intrepid Sea, Air & Space Museum bezochten, maken we nu tijd vrij voor The Museum of Modern Art. Dit is wereldwijd één van de meest toonaangevende musea op het gebied van moderne en hedendaagse kunst. Een heuse publiekstrekker dus, met werken als De Sterrennacht van Vincent van Gogh en De Waterlelies van Claude Monet. Andere namen die tijdens onze rondgang voorbijkomen zijn Mondriaan, Picasso, Lichtenstein, Pollock en Basquiat. Ook zijn er kunstenaars in de collectie te vinden die nog steeds actief zijn, zoals Ai Wei Wei, Marina Abrahamović en David Hockney.

Het museumgebouw is helemaal wit van binnen en overweldigend groot, met vides en roltrappen. We zijn overigens benieuwd hoe het er straks uit zal zien, want momenteel is het MoMA gesloten voor een verbouwing. Eind oktober 2019 is de heropening en zal er 30 procent meer tentoonstellingsruimte zijn. Ook worden de openbare gedeeltes van het museum verbeterd. Mocht je toch iets van de collectie willen zien, dan kun je een bezoek brengen aan de dependance in Long Island City: MoMA PS1.

Shoppen

Winkelen doen we natuurlijk ook graag. De vorige keer maakten we SoHo en Nolita onveilig (ga erheen!), maar tijdens dit bezoek maken we snel een toeristisch rondje op Times Square en nemen we daarna de tijd voor het Flatiron District. In eerste instantie gaan we alleen voor het beroemde Flatiron Building, de wolkenkrabber in de vorm van een driehoek. Daaromheen blijken echter allemaal leuke winkels te zitten. Denk aan Nike, Flying Tiger, LEGO Store, Marimekko etc. En als je even uit wilt rusten, kun je het Madison Square Park in wandelen. Bij de ingang pakken we na afloop de metro (23 Street) om naar het zuidelijke gedeelte van Lower Manhattan te gaan. We willen nog het winkelcentrum in de Oculus bekijken. Dit indrukwekkende gebouw, van de Spaanse architect Santiago Calatrava, is het nieuwe World Trade Center-station. Beneden neem je de trein of metro en boven heb je allerlei shops en horeca, zoals Aesop, Blue Bottle, COS, Eataly, MAC Cosmetics, & Other Stories en Moleskine.

NYC
Binnenin de Oculus van het World Trade Center

World Trade Center

Als je dan toch bij de Oculus bent, dan moet je natuurlijk naar buiten stappen om een kijkje te nemen bij de rest van het nieuwe World Trade Center. Wij brengen er een bezoek aan het National September 11 Memorial & Museum. Waar eerder het oorspronkelijke WTC stond, vind je nu een museum en een herdenkingsmonument. Het monument bestaat uit 2 gigantische, in de grond verzonken, bakken waarin water continu in een oneindige diepte lijkt te stromen. Deze vierkante waterbakken bevinden zich precies op de plek waar ooit de Twin Towers stonden. Rondom zijn de namen gegraveerd van alle slachtoffers die om omkwamen tijdens de terreurdaad van 9/11 en de bomaanslag in 1993. Heel indrukwekkend.

Ook vind je in dit gebied het One World Trade Center. Deze wolkenkrabber van spiegelglas, met een opvallende antenne op het dak, is het hoogste gebouw van Amerika en staat naast de plek waar ooit de Twin Towers prijkten. Binnenin kun je het One World Observatory bezoeken. Dit staat op ons lijstje voor de volgende keer, want wegens tijdgebrek lukte het niet om met de lift naar boven te gaan. Maar wat moet het toch fantastisch zijn om vanaf de 102de verdieping uit te kijken over NYC!

Hudson Yards

Als we toch over lijstjes beginnen voor een volgend bezoek aan de Big Apple, dan schrijven we onze wensen meteen maar op. Graag willen we naar het nieuwe gebied Hudson Yards aan de westkant van Manhattan. We zijn met name geïnteresseerd in de bijzondere uitkijktoren Vessel van de Britse architect (we schreven al vaker over hem!) Thomas Heatherwick. Het gebouw heeft de vorm van een honingraat en wordt ook wel New York’s Staircase genoemd. Dit omdat het uit 154 trappen bestaat die in totaal 80 platforms met elkaar verbinden. Het is als het ware een verticaal park, waar je onderweg kunt genieten van het uitzicht en tegelijkertijd andere bezoekers kunt ontmoeten. De Vessel ligt vlakbij het eindpunt van de High Line, het coole stadspark bovenop een voormalige goederenspoorlijn (vanaf hier loop je helemaal tot aan het Whitney Museum in het Meatpacking District). Maar Hudson Yards is meer. Het is de nieuwste wijk van New York en vormt de thuisbasis van allerlei winkels, bars & restaurants, woningen en kantoren. Ook is er een bijzonder hotel (Equinox Hotel) en is er veel plek ingeruimd voor kunst en cultuur (Snark Park, The Shed). Al met al een prestigieus ontwikkelingsproject waarbij we alvast een glimp kunnen zien van de stad van de toekomst.

Statue of Liberty Museum

Verder heeft New York er sinds kort een nieuw museum bij waar we graag naartoe zouden willen: het Statue of Liberty Museum. Een bezoekje aan Liberty Island betekent voortaan niet alleen meer naar huis gaan met de klassieke foto van het Vrijheidsbeeld en de skyline van Lower Manhattan, maar ook met allerlei extra weetjes over Lady Liberty! De vorige keer zijn we er alleen langs gevaren tijdens een rondvaart, maar het is natuurlijk extra leuk om aan land te gaan op de plek waar de wereldberoemde dame met haar fakkel staat.

Het Statue of Liberty Museum vertelt je meer over de geschiedenis van het iconische standbeeld. Zo leer je waar het Vrijheidsbeeld voor staat en wat zij betekent voor de stad. Via een driedelige video krijg je informatie over de creatie van het standbeeld en daarnaast nodigt de interactieve tentoonstelling bezoekers ook uit om foto’s van zichzelf te maken en daarbij te delen wat vrijheid voor hen betekent. Aan het eind krijg je bovendien de mogelijkheid om het koperen model van Lady Liberty’s gezicht aan te raken.

NYC
Statue of Liberty Museum (foto: © NYC & Company)

NYC ontdekken

Het is overduidelijk dat er genoeg te beleven valt in NYC. Of het nu je eerste of je tiende trip richting deze wereldstad wordt. Elke keer is er wel iets nieuws om te ontdekken. Veel tips kun je trouwens lezen op nycgo.com, de officiële toerismewebsite van New York. Alle relevante informatie staat erop (ook over kortingspassen en het openbaar vervoer) en je krijgt meteen zin om de stad te bezoeken.

Vliegveld

De vliegreis werd in dit geval verzorgd door de Ierse maatschappij Aer Lingus, waarmee je tegen voordelige tarieven naar NYC vliegt. Het betekent ook dat je vanaf Schiphol een overstap maakt in Dublin. Het voordeel hieraan is dat je de uitgebreide check door de Amerikaanse Customs and Border Protection al op Dublin Airport krijgt. Na de landing op vliegveld Newark konden we daarom meteen via de bagagehal naar buiten lopen en een taxi richting de stad pakken.

Op de terugweg vlogen we overigens via JFK. Mocht je op dit vliegveld in Queens ruim de tijd hebben, kijk dan eens of je het vernieuwde TWA Hotel kunt bezoeken. Of misschien kun je er wel een nachtje boeken in geval van ernstige vertraging. Het hotel is namelijk echt de moeite waard. Eerder schreven we al over de restauratie van dit gebouw uit 1962 van architect Eero Saarinen. Je waant je er terug in de tijd, terwijl je kunt genieten van alle luxe van nu. Het design van het hotel is heel goed gelukt. Wederom een aanrader!

NYC
Long Island City, de wolkenkrabbers van Manhattan zijn dichtbij
NYC
Uitzicht vanuit de hotelkamer, met rechts de beroemde Queensboro Bridge
NYC
Hotel Z NYC, met alle ramen gericht op de skyline van Manhattan
NYC
Roosevelt Island Tram, Upper East Side, Roosevelt Island, NYC
NYC
Central Park, ook mooi als het regent
NYC
Times Square, misschien zelfs wel mooier in de regen met al die neonverlichting
NYC
Flatiron Building, het beroemde driehoekige gebouw. Moeilijk om te fotograferen in een drukke straat!
NYC
Flatiron Building, het beroemde gebouw bevindt zich aan een druk kruispunt
NYC
De Oculus van buitenaf
NYC
One World Trade Center, waar je naar het Observation Deck op 102 hoog kunt.
reistips New York
Staten Island Ferry, Staten Island, NYC (foto: nycgo.com)