In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw verschenen er in het toenmalige land Joegoslavië overal monumenten. Josip Broz Tito, de leider van het land, plaatste op elke plek waar in de Tweede Wereldoorlog was gevochten een opvallend gedenkteken.
Na de dood van Tito in 1980 brokkelde Joegoslavië langzaam uit elkaar met onder andere een burgeroorlog en het uiteenvallen van het land als resultaat. Wat bleef waren de monumenten. Sommige zijn in verval en andere staan er nog piekfijn bij. Het grote verschil is dat ze nu verspreid staan over landen als Slovenië, Kroatië, Servië, Montenegro, Macedonië en Bosnië.
Vergeten monumenten
In 2011 kwam hier in het westen van Europa aandacht voor de vergeten monumenten, omdat de Belgische fotograaf Jan Kempenaers er een mooie serie van maakte. Zes jaar later brengt zijn Franse collega Sylvain Heraud opnieuw een bezoek aan de monumenten.
Dit keer zijn de monumenten in het donker gefotografeerd. Door ze te belichten met felle lampen valt de bijzondere architectuur nog meer op. Bij National Geographic kun je lezen hoe Heraud te werk is gegaan.