Moderne architectuur ontmoet Iraanse monumenten

Expanding Iranian Ancient Architecture
Zaha Hadid’s Havenhuis gecombineerd met Tepe Sialk in Kashan

Expanding Iranian Ancient Architecture is een intrigerend project van Mohammad Hassan Forouzanfar. Hij combineerde hierbij moderne gebouwen van vooraanstaande architecten met eeuwenoude monumenten in Iran.

Hiervoor gebruikte hij (digitale) afbeeldingen van twee verschillende locaties en voegde deze samen. Natuurlijk ontbreekt het Havenhuis van Zaha Hadid niet in dit overzicht. Dit gebouw bestaat immers uit een hypermoderne toevoeging bovenop een bestaand ouder gebouw. Door het nieuwe deel te copy-pasten naar de ziggoerat van Tepe Sialk ontstaat een spannend nieuw geheel.

Apple Store

Hetzelfde trucje voerde Mohammad Hassan Forouzanfar ook uit met de beroemde glazen piramide bij het Louvre en moderne (museum)gebouwen van architecten Daniel Libeskind en Norman Foster. Vooral de glazen Apple Store van laatstgenoemde architect in combinatie met de restanten van het Paleis van Darius in Persepolis werkt erg goed.

Met deze serie foto’s wil Forouzanfar niet alleen een brug slaan tussen oud en nieuw of Oost en West, maar wil hij ook de aandacht vestigen op de monumenten in Iran. Dit land herbergt een schat aan eeuwenoude monumenten, maar door geldgebrek en verwaarlozing zijn veel daarvan in zeer slechte staat. Met deze foto’s hoopt hij een discussie over restauratie op gang te brengen.

Expanding Iranian Ancient Architecture
Foster + Partners’ Hangzhou Apple Store bovenop het paleis van Darius in Persepolis
Expanding Iranian Ancient Architecture
Bundeswehr Military History Museum van Daniel Libeskind gecombineerd met Naqsh-e Rustam
Expanding Iranian Ancient Architecture
Libeskind’s National Holocaust Museum bovenop het Rostam-fort
Expanding Iranian Ancient Architecture
I M Pei’s piramide bij het Louvre pyramid bovenop Chogha Zanbil
Expanding Iranian Ancient Architecture
Daniel Libeskind’s Royal Ontario Museum gecombineerd met het Rostam-fort