Marc’s favoriete games van 2019

beste game van 2019

Het jaar 2019 wist op gamegebied niet per se de grandioze trend door te zetten die 2017 en 2018 hadden neergezet. Er was dit jaar geen één game waarvan ik direct kon zeggen “Ja, dat is makkelijk mijn Game of the Year”, maar dat betekent niet dat er geen goede games zijn uitgekomen dit jaar.

5. Tetris 99

Het Battle Royale-genre is tegenwoordig niet meer weg te denken door het grote succes van Fortnite, PUBG en Apex Legends. Niet heel gek dat andere games ook mee willen op de hype train. Call of Duty en Battlefield deden dit, maar van Tetris had ik het nooit verwacht. Toch kregen we begin dit jaar Tetris 99 en waar ik al een groot fan ben van Tetris, wist Tetris 99 er met zijn verslavende gameplay voor te zorgen dat dit mijn meest gespeelde game van 2019 is geworden.

4. Grindstone

Ik had nooit verwacht dat er een smartphone game bij mijn favoriete games zou eindigen, terwijl ik alle grote consoles in huis heb staan. En toen werd Apple Arcade gelanceerd, een dienst waarmee je voor een klein bedrag per maand een groot aantal games kan downloaden op je Apple devices. Dit zijn niet zomaar kleine games, waarbij je uiteindelijk toch meer geld moet uitgeven om het plezierig te maken, maar volwaardige games van hoge kwaliteit die vanaf het begin al leuk zijn.

Mijn favoriet hiervan is Grindstone, een game die op het eerste oog lijkt op de zoveelste kloon van Candy Crush. Speel een paar levels en je komt erachter dat het veel meer is dan dat. Tactisch nadenken over je zetten en equipment zijn een must en een fout kan betekenen dat je doodgaat en het level opnieuw moet doen.

3. Call of Duty Modern Warfare

Call of Duty heeft ieder jaar weer een speciaal plekje in mijn hart. De campaigns zijn heerlijk popcornvermaak waar je niet al te veel bij hoeft na te denken, waarna ik nog een paar weken in de multiplayer verdwijn tot het riedeltje in het volgende najaar opnieuw begint. Als grote domper voor mij had Black Ops IV vorig jaar geen campaign, maar werd dit opgevuld door een verslavende Battle Royale waar ik aardig wat tijd in heb gespendeerd.

Met Modern Warfare hebben we weer een verhaallijn gekregen en het is meteen één van de beste die de serie heeft gehad. Van het begin tot het eind heb ik op het puntje van mijn stoel gezeten en het level waarin je met night vision goggles een gebouw kamer voor kamer veiligstelt, zal nog lang blijven hangen. Ook de multiplayer wist me dit jaar goed te pakken, met name door de nieuwe Gunfight modus die een erg hoog “nog-één-potje” gehalte heeft.

2. Star Wars Jedi: Fallen Order

Star Wars en games gaan de laatste jaren niet lekker samen door één deur. Na de overname van Disney werden de gamerechten in een grote deal exclusief aan EA gegeven, maar het enige wat we daar tot nu toe hebben gekregen zijn twee Battlefront shooters die oké waren, maar niet mind blowing. Om het erger te maken is er in die tijd ook een aantal games gecanceld die in ontwikkeling waren. Deze klonken op papier heel goed en sommige waren zelfs al getoond, met Star Wars 1313 als grote voorbeeld.
En toen kwam Respawn Entertainment met Jedi: Fallen Order op de proppen. Een singleplayer actie avontuur, zonder lootboxes, microtransacties of andere poespas waar uitgever EA om bekend staat. De gameplay leent schaamteloos van grote namen als Metroid, Dark Souls, Uncharted en Tomb Raider, maar weet dit op een succesvolle manier tot één groot geheel te blenden. Een must have als je ook maar iets met Star Wars hebt, want het verhaal is canon en wist op een aantal momenten goed te verrassen. Toch had het een aantal schoonheidsfoutjes en werkt het op de gewone PS4 en Xbox One net allemaal wat minder lekker als op de Pro en X. Hierdoor moet hij de nummer 1 plek toch afstaan.

1. Blood & Truth

Via een zipline glijd je van het ene gebouw naar het andere, terwijl je met een vrije hand vijanden aan de overkant alvast neerschiet. Eenmaal geland grijp je de granaat die voor je voeten ligt en werp je hem terug om vervolgens een verse clip in de lucht te gooien en als een badass je pistool te herladen. Slechts een situatie uit Blood & Truth. Vorig jaar stond er al een PlayStation VR-game (ASTRO BOT) hoog op mijn favorietenlijstje en ook dit jaar kwamen er gave games uit voor de Sony VR-headset. Dusdanig gaaf dat Blood & Truth zelfs mijn favoriete game van 2019 is geworden.
Altijd al eens Jason Statham of James Bond willen zijn? Blood & Truth geeft jou die ervaring in VR en weet epische actie setpieces af te wisselen met rustigere verhaalmomenten waar altijd iets te doen is.

Favoriete tech: iPhone 11 Pro

Naast games heb ik dit jaar ook aardig wat tech kunnen testen. Zowel de iPhone 11 als de 11 Pro heb ik al even in gebruik, maar door omstandigheden niet over kunnen schrijven. Een zonde die ik bij deze ongedaan maak, want ondanks dat het “gewoon de nieuwe iPhone” is en er een veel te hoog prijskaartje aanhangt, ben ik erg te spreken over de 11 Pro. De overgang naar de 11 Pro was door het kleinere formaat device even wennen, nadat ik eerder de X en XR heb gebruikt, maar dit was na een aantal dagen al geen probleem meer. Hoewel het een persoonlijke kwestie is, ben ik een groot fan van de aluminium behuizing in plaats van de glazen die eerder werd gebruikt.

Met name de batterijduur – die zelfs na een aantal maanden veelvoudig gebruik – langer dan een dag meegaat bij mij en de kwaliteit van het scherm zijn top. Hoewel het op het eerste oog niet erg opvalt, merk je het verschil pas echt als je teruggaat naar een eerder toestel. Zelfs vergeleken met de iPhone 11 zie je het verschil in beeldkwaliteit. De 11 Pro biedt een scherper beeld en ik zie mezelf niet meer voor minder gaan. Dat komt niet alleen daardoor, maar vooral door de camera’s aan de achterkant. De drie iets uitstekende camera’s zien er wat gek uit, maar de resultaten die het geeft zijn geweldig. Vooral de groothoeklens zorgt voor een nieuw soort foto’s die ik nog niet eerder heb weten te maken.
Oja en je kan er nog mee bellen ook!