De vreemdste vlaggen ter wereld

Bijzondere vlag

Met een vlag kan een land, streek of stad zich onderscheiden van de rest. Vroeger werden vlaggen gebruikt om te laten zien wie wie is op een slagveld, maar nu hebben ze vooral een ceremoniële rol. Wereldwijd zijn er duizenden verschillende vlaggen in gebruik en daar zitten ook wat vreemde exemplaren tussen.

Hierboven zie je bijvoorbeeld een vlag die bekend staat als de vlag van het keizerrijk van Benin. Of dat ook echt zo is weet niemand precies. Een Engelse expeditie nam in 1897 deze vlag mee terug naar huis. Waarschijnlijk is de vlag van een lokale stam of een lokaal stamhoofd binnen de Itsekiri. In ieder geval spreekt de vlag tot de verbeelding vanwege het gewelddadige karakter.

Bijzondere vlag

Waarom de vlag van Nepal zo anders is, zie je direct. De opvallende vorm is een samenvoeging van twee driehoekige banieren die al eeuwenlang samen de vlag van Nepal vormden. Sinds 1962 zijn ze officieel samengevoegd tot 1 vlag.

Bijzondere vlag

Het eerste dat opvalt als je de vlag van Hawaï bekijkt, is de aanwezigheid van de Union Jack. Best vreemd als je bedenkt dat de eilandengroep nooit deel hebben uitgemaakt van het Britse Rijk. Het schijnt dat George Vancouver de Union Jack ooit overhandigde aan Kamehameha I. Die vond het ontwerp zo mooi dat hij deze opnam in de vlag van zijn eigen koninkrijk.

Bijzondere vlag

Op de vlag van het Isle of Man staat een zogenaamde triskelion, een eeuwenoud symbool dat bestaat uit 3 gebogen benen. In Keltische cultuur staan de 3 benen voor onderwereld, aarde en zon. In de vierde eeuw dook de triskelion veelvuldig op op munten in het gebied rondom de Middellandse Zee. Ook Sicilië heeft het symbool op de vlag staan.

Bijzondere vlag

Ten tijde van de burgeroorlog in Rusland, zo’n 100 jaar geleden, ontstonden er op allerlei plekken tijdelijke landen. Zo ook het Noord-Kaukasisch Emiraat. Dit land bestond zo’n 7 maanden in een roerige tijd. Als vlag koos men typisch islamitische symbolen als de halve maan en sterren. Door de compositie lijkt de vlag op een lachend gezicht. Een vrolijke noot in een heftige periode in de geschiedenis.

Bijzondere vlag

De vlag van Mozambique heeft als opvallendste detail de afbeelding van een AK-47. De officiële lezing is dat het wapen symbool is voor waakzaamheid en verdediging. Het ontwerp van de vlag is ontstaan na de vrijheidsstrijd, onder leiding van het Bevrijdingsfront van Mozambique (FRELIMO). Samen met Guatemala is Mozambique het enige land met een vuurwapen op de vlag.

De meeste vlaggen zijn te zien tijdens landelijke evenementen of bij overheidsgebouwen.
Wil je zelf een mooie vlag in je tuin laten wapperen, dan moet je hiervoor eerst een vlaggenmast kopen. Dit is de beste manier om een vlag te tonen. Je kunt de vlag zo mooi hoog hijsen, zodat deze goed wind vangt.

Dit artikel is een samenwerking tussen Mixed Grill en De Dokkumer Vlaggen Centrale.