Het werk van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei is bijzonder veelzijdig. Een van de materialen waar hij graag mee werkt is LEGO. In aanloop naar de expositie Ai Weiwei: Making Sense toont het Design Museum in Londen het grootste kunstwerk van LEGO dat de kunstenaar maakte.
De LEGO-werken van Ai Weiwei verwijzen vaak naar beroemde schilderijen en dat is hier ook het geval. Kunstliefhebbers herkennen waarschijnlijk direct de overeenkomsten met de serie Waterlelies van de Franse kunstenaar Claude Monet, en dan in het bijzonder de grotere werken uit die serie zoals die bijvoorbeeld te zien zijn in Musée de l’Orangerie in Parijs of in het MoMa in New York.
650.000 LEGO-blokjes
Water Lilies #1 van Ai Weiwei is met zijn lengte van 15 meter net zo indrukwekkend van formaat. Het kunstwerk bestaat uit maar liefst 650.000 LEGO-blokjes in 22 verschillende kleuren. Het is een recreatie van Water Lilies (1914 — 26) zoals die te zien is in het Museum of Modern Art in New York. Op het originele schilderij beeldt Monet een van de vijvers met lelies af in de tuinen van zijn huis in Giverny bij Parijs. Het is een beeld dat wereldberoemd is geworden vanwege de weergave van de verstilde schoonheid van de natuur. De vijver en tuinen waren echter een door de mens gemaakt bouwwerk; ontworpen en gemaakt door Monet zelf aan het begin van de 20ste eeuw. Hij liet de nabijgelegen rivier de Epte gedeeltelijk omleiden om dit geïdealiseerde landschap te creëren.
Donker portaal
Door deze beroemde scène na te bootsen, stelt Ai Weiwei ons vragen over realiteit en schoonheid. Het nieuwe beeld is opgebouwd uit LEGO-blokjes om de penseelstreken van Monet weg te halen ten gunste van een onpersoonlijke taal van industriële onderdelen en kleuren. Deze pixelachtige blokken suggereren hedendaagse digitale technologieën die centraal staan in het moderne leven, en verwijzen naar hoe kunst vaak wordt verspreid in de hedendaagse wereld. Aan de rechterkant van Ai Weiwei’s versie is een donker portaal opgenomen, de deur naar de ondergrondse dug-out in de provincie Xinjiang waar Ai en zijn vader, Ai Qing, in de jaren zestig in gedwongen ballingschap leefden. Hun helse woestijnhuis doorboort het waterparadijs.
Politieke gevangenen
Ai Weiwei gebruikt legoblokjes in zijn werk sinds 2014, toen hij ze gebruikte om portretten van politieke gevangenen te maken. Maar Waterlelies #1 is zijn grootste creatie ooit in dit medium. Water Lilies #1 is te zien naast een ander groot nieuw Lego-kunstwerk van Ai Weiwei, dat ook zijn internationale debuut maakt in het Design Museum. Untitled (Lego Incident) maakt deel uit van een serie van vijf uitgestrekte ‘velden’ waar honderdduizenden objecten op de galerijvloer zullen worden uitgestald. Op dit veld zullen bezoekers duizenden LEGO-blokken zien die allemaal aan de kunstenaar zijn geschonken door mensen van over de hele wereld, als reactie op LEGO die in 2014 (kortstondig) weigerde hun producten aan hem te verkopen.
Ai Wei Wei: Making Sense loopt van 7 april tot en met 30 juli.