Grote expositie van Ai Weiwei in Düsseldorf

Ai Weiwei in Düsseldorf
Foto: Ai Weiwei Studio

Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf pakt deze zomer groot uit. Er komt een enorme expositie met recent werk van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Verspreid over de musea K20 en K21 zie je onder andere 10 grote installaties van de kunstenaar.

De titel van de tentoonstelling is Everything is art. Everything is politics en verwijst naar het politiek engagement van Ai Weiwei en zijn maatschappijkritische artistieke werken. Met zijn openlijke kritiek op de Chinese regering en als dissident die meerdere malen is opgepakt, wordt Ai Weiwei vaak beschouwd als een politieke artistieke activist – eentje die zich recentelijk ook bekommerde om de menselijke misère van vluchtelingen.

Zonnebloempitten

Onder andere de volgende grote installaties zullen te zien zijn: Life Cycle (2018): een boot van bamboe en sisal met daarboven dieren uit de Chinese kalender, Laundromat (2016): duizenden voorwerpen die de Syrische vluchtelingen achterlieten in een opvangkamp in Griekenland en Sunflower Seeds (2010): op een oppervlakte van 650m² ligt een tapijt van 100 miljoen porseleinen zonnebloempitten. Ze zijn gemaakt door 1600 arbeiders in Jingdezhen, de porseleinhoofdstad in China. Dit kunstwerk van met de hand gemaakte pitten is een knipoog naar massaproductie en globalisering.

Ai Weiwei: Everything is art. Everything is politics is te zien van 18 mei tot 1 september 2019. Het verkeersbureau van Düsseldorf heeft een Ai Weiwei-arrangement samengesteld met daarin hotel en ontbijt, een entreekaart voor K20 en K21, een DüsseldorfCard en infopakket. Prijs vanaf 80 euro per persoon. Een dagje Düsseldorf is natuurlijk ook mogelijk. In slechts 2.5 uur rijd je vanaf de Randstad naar deze Duitse stad.

Ai Weiwei in Düsseldorf

Ai Weiwei in Düsseldorf

Ai Weiwei in Düsseldorf