Ontdek de veelzijdigheid van cider

Er zijn heel veel verschillende soorten cider

Cider is hier in Nederland lang niet zo populair als in de landen om ons heen. Zeker in Groot Brittannië is cider zeer geliefd en kan het concurreren met bier en wijn. Voor ons een reden om cider eens wat beter te leren kennen tijdens een smakelijke proeverij.

We hebben in totaal 7 verschillende ciders geproefd. Sommigen daarvan zijn gewoon bij de supermarkt te koop, voor andere merken moet je meer je best doen om ze te vinden. Ook zie je in de horeca steeds vaker cider op de kaart staan. Als eerste conclusie van onze smaaktest kunnen we al verklappen dat het proberen van een aantal ciders zeker de moeite waard is.

Stassen Cidre Brut

De eerste cider van onze tasting is meteen een bijzondere. Deze Belgische cider heeft met 7.4% een hoger alcoholpercentage dan de rest en heeft een heerlijk droge smaak met frisse en zure tonen. Hierdoor is deze cider een heel goed alternatief voor champagne. Je drinkt deze cider dan ook het best uit een flûte. Leuk om vrienden mee te verrassen als aperitief of tijdens een barbecue. Voor ons was de kennismaking met deze eerste cider al meteen een teken dat de proeverij zeer interessant zou worden.

Apple Bandit Classic Apple

Apple Bandit is een merk dat je steeds vaker tegenkomt. Ook zetten ze met opvallende reclamecampagnes in op naamsbekendheid. Ik had deze cider al eens gedronken op festivals vorige zomer en dat was me toen al prima bevallen. Tijdens het serieuze proeven valt op dat ook deze cider een subtiele droogheid heeft en dat je de appels goed proeft. Deze cider drink je (net als de meeste andere ciders) in een groot glas met ijs. Heerlijk als aperitief.

Apple Bandit Juicy Apple

De andere variant van Apple Bandit is minder droog en juist wat zoeter van smaak. Het zoete van fruit is wat sommige mensen misschien afschrikt, maar in combinatie met ijs is de zoetheid prima in balans en is dit een heerlijk fris drankje dat bij heel veel gelegenheden past. Wat ons betreft een heel fijn alternatief voor pils.

Old Mout Kiwi & Lime

Deze cider komt helemaal uit Nieuw Zeeland, een goede verklaring voor het feit dat er kiwi doorheen zit. Voor mij was deze cider de grote verrassing van de proeverij. Het is gelukt om de eigenschappen van de verschillende vruchten heel mooi met elkaar te combineren. Lekker zoet, maar niet té. Zeker als je lekker veel ijs in het glas doet.

Old Mout Passionfruit & Apple

Nog een cider van Old Mout. Deze is iets zoeter. Omdat ik de andere variant er net voor had gedronken, viel de smaak iets tegen, maar waarschijnlijk vind ik deze cider als ik deze los van de proeverij zou drinken erg lekker. Dit soort ciders vullen heel mooi het gat tussen frisdrank en bier.

Jillz Original

De beroemdste en meest gedronken cider van Nederland mag natuurlijk niet ontbreken bij een proeverij. Oorspronkelijk in de markt gezet als drankje voor vrouwen, maar ik vind dit als man ook een prima drankje. Het hoeft niet altijd whisky, Malört of zware bieren als een Russian Imperial Stout te zijn. Ik houd op zijn tijd wel van iets zoets. Deze cider is ijskoud op zijn best. Vul een groot glas met heel veel ijs en genieten maar.

Jillz Raspberry 0.0

Tot slot een alcoholvrij drankje. Deze Jillz is behoorlijk zoet en bevat geen alcohol. Je zou het daarom ook een frisdrank kunnen noemen. Het drankje is zoet, maar niet zo mierzoet als frisdranken met een vruchtensmaak. De ciderbasis maakt het net even wat frisser en een beetje zuurder. Opvallend is dat je een koud glas met deze Jillz echt zo achterover slaat. Een aanrader voor iedereen die geen alcohol mag of wil drinken en geen zin heeft om cola te drinken.

Onze conclusie aan het einde van de proeverij is dat we aangenaam verrast zijn door cider. Ik drink zelf graag fruitbieren als kriekenlambiek of Berliner Weiße met fruit en dit soort ciders komen aardig in de buurt qua smaak. Ook denk ik dat liefhebbers van een Radler een glas cider kunnen waarderen. Ben je meer van de wijn, ga dan voor een Cidre Brut. Kortom: er is een hele wereld vol met heerlijke ciders om te ontdekken. Dat is ook precies wat wij deze feestdagen gaan doen!