Met zijn boek De Bourgondiërs wist schrijver Bart van Loo heel veel Nederlanders en Belgen kennis te laten maken met de geschiedenis van de lage landen*. Wie zich verder wil verdiepen in deze materie kan daarvoor terecht in het nieuwe KBR Museum in Brussel.
Het museum is opgebouwd rondom de zogenaamde Librije. Hiermee bedoelen ze niet het fantastische restaurant in Zwolle, maar de bibliotheek van de Bourgondiërs. Filips de Stoute (1342-1404) begon met het verzamelen van prachtige handschriften die vaak voorzien zijn van prachtige miniaturen. Na de dood van Karel de Stoute in 1477 is de collectie ondergebracht in de hertogelijk bibliotheek.
Eigen museum
Anno 2020 is ongeveer een derde van die manuscripten in bezit van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR). Mede door de populariteit van De Bourgondiërs is besloten om de Librije een eigen museum te geven. Deze is op 17 september opengegaan. In het museum kun je de prachtige werken bewonderen en er van alles over te weten komen. Een aanrader voor een ieder die zich verder wil verdiepen in de geschiedenis.
Visueel hoogtepunt is het werk van de miniaturisten die qua niveau niet onderdoen voor Jan van Eyk, de grootste kunstenaar uit die tijd. Zo is er werk te zien van Jean Miélot, Jean Wauquelin, David Aubert en Rogier van de Weyden. Ook zie je originele uitvoeringen van de beroemdste boeken en handschriften uit die tijd. Met onder andere Chroniques de Hainaut van Jacques de Guise, de Heures du duc de Berry, het Peterborough Psalter, de Histoires de Charles Martel, de Roman de Gérart de Nevers of ook de Croniques et Conquestes de Charlemagne behoort de collectie tot een van de indrukwekkendste ter wereld.
Verschillende bezoekers
Er is met de inrichting van het museum en de presentatie van de collectie rekening gehouden met drie verschillende soorten bezoekers:
–De meerwaardezoeker: Dit is voor bezoekers die zich echt willen verdiepen in de materie.
–De ontdekkingsreiziger: Deze bezoeker krijgt een minder uitgebreide, maar een niet minder interessante uitleg
–De speelvogel: Uitleg op kindermaat. Stiekem ook leuk voor volwassenen.
Wat het KBR Museum vooral heel knap heeft gedaan, is het vertalen van al die handschriften naar een (audio)visueel aantrekkelijk presentatie. Het is ook mogelijk om zelf aan de slag te gaan en een miniatuur te maken of je vaardigheden als kopiist te testen.
*Als we het over de Bourgondiërs hebben en de geschiedenis van de 14de en 15de eeuw kunnen we natuurlijk het boek Herfsttij der Middeleeuwen van Johan Huizinga niet overslaan. Een aanrader voor iedereen die meer wil lezen over deze periode. Vooral de luxe, geïllustreerde versie die onlangs is verschenen is de moeite waard.