Jean Nouvel ontwerpt het Nationaal Museum van Qatar

Nationaal Museum in Qatar
Foto’s: Iwan Baan

Na zijn prachtige ontwerp voor het Louvre in Abu Dhabi keert de Franse architect Jean Nouvel weer terug naar het Midden-Oosten. Dit keer voor het Nationaal Museum van Qatar.

Voor het gebouw liet de architect zich inspireren door de woestijnroos. De naam doet vermoeden dat dit een bloem is, maar in werkelijkjheid is het een soort gesteente dat onder bepaalde omstandigheden in de woestijnen in de Golfregio te vinden is. Na een bouw van bijna 10 jaar is het museum nu klaar en onlangs geopend.

Paleis

De vorm van de woestijnroos is vertaald naar grote ronde schijven die samen een complex vormen met een vloeroppervlak van bijna 16 vierkante meter. In het midden van het complex staat het prachtig gerestaureerde paleis van Sjeik Abdullah bin Jassim Al Thani uit het begin van de 20ste eeuw. Ook is er een grote binnenplaats waar evenementen gehouden kunnen worden.

In het gebouw komen bezoekers alles te weten over de geschiedenis van Qatar. Van de tijd dat er nog geen menselijke bewoning was op het Arabisch schiereiland tot de moderne tijd. Opvallend hierbij is dat de muren bestaan uit grote videoschermen die passende beelden bij de expositie tonen.

Nationaal Museum in Qatar

Nationaal Museum in Qatar

Nationaal Museum in Qatar

Nationaal Museum in Qatar

Nationaal Museum in Qatar