Nieuwe groenwinkel in Amsterdam

GROEN door Rick van het Meer

Groen door Rick van het Meer

Sinds kort is Amsterdam een mooie plantenwinkel rijker. In de Kerkstraat, tegenover het Amstelveld, is GROEN door Rick van het Meer geopend. Naast planten zijn er ook allerlei aardenwerken potten te koop.

Bij de meeste Amsterdammers is Rick van het Meer bekend van zijn kapsalon in de Spuistraat. Nu is hij dus ook in het bezit van een groenwinkel met planten en potten. Het klinkt als een verrassende verandering, maar het idee om een plantenzaak te starten komt niet zomaar uit de lucht vallen. De kapper groeide namelijk op in Friesland en daar ontstond al vroeg zijn interesse voor planten en het ontwerpen van tuinen.

Planten en aardewerk

Bij GROEN zijn kamerplanten en beplanting voor buiten verkrijgbaar. Daarnaast kun je er ook terecht voor een grote collectie keramiek en aardewerk van pottenbakkers uit heel Europa. De accessoires worden binnenkort uitgebreid met goede parasols en andere attributen voor het inrichten van de tuin. Het hoofddoel van GROEN is echter tuinadvies en -ontwerpen.

Vergroenen van de stad

Rick van het Meer wil ontzettend graag meehelpen aan het groener maken van Amsterdam. De stad warmt op en dat komt vooral door het grote aantal tegels en klinkers in tuinen. Als deze worden vervangen door groen dan kan de warmte beter weg. Bovendien wordt de regen opgenomen in de grond, waardoor er minder droogte is.

De focus van GROEN ligt vooral op het ontwerpen van tuinen, naast dat ze in de winkel planten verkopen. Het ontwerpen van tuinen is een vak apart, maar Van het Meer heeft al van jongs af aan enorme interesse in alles dat groeit en bloeit. Hij is een autodidact op het gebied van tuinarchitectuur en hij rondt aan het eind van het jaar zijn opleiding hiervoor af.

Rick van het Meer: “Het lijkt mij natuurlijk fantastisch om ooit en mega grote tuin te ontwerpen maar om juist die kleine kostbare plekjes in de stad om te toveren naar een groene oase daar zit de uitdaging die ik heel leuk vind. Groen wordt in de stad ook steeds meer gewaardeerd. Het idee om een plantenzaak te openen ontstond eigenlijk vooral vanuit een eigen behoefte, het is er namelijk gewoon niet. Er zijn wel heel veel bloemisten, maar een zaak waar je alleen planten kunt kopen en alle toebehoren heb je niet in de binnenstad. Daarnaast merk ik dat de stap om een tuinarchitect in de hand te nemen best groot is, klanten komen bij mij vaak binnen voor een plantje en gaan met een heel tuinplan de deur uit. Twee vliegen in één klap dus.”

Mooi in ieder seizoen

De tuin of het balkon moet het hele jaar interessant zijn om naar te kijken of in te vertoeven. Hier is de term ’trans seasonal gardening’ door ontstaan, in mode al een heel gebruikelijke term om overproductie tegen te gaan. Van het Meer zegt hier het volgende over: “Ik kies voor een juiste mix van vaste- en seizoensplanten die in de verschillende seizoenen op hun mooist zijn en zo geniet je 365 dagen per jaar van je tuin, balkon of terras. Deze mix is een duurzame keuze in de aanschaf van de planten, net als trans seasonal in de mode. Daar houd ik in mijn ontwerp al rekening mee. Mijn absolute favoriet is een schaduwtuin met planten die goed gedijen in de schaduw, zoals varens en hosta.”

GROEN door Rick van het Meer
Kerkstraat 365a
Amsterdam

Groen door Rick van het Meer

Groen door Rick van het Meer

Groen door Rick van het Meer

Groen door Rick van het Meer