Archeologen ontdekken oudste kunstwerk ter wereld

oudste kunst
Foto: Pindi Setiawan

Op het Indonesische eiland Sulawesi is door archeologen een unieke vondst gedaan. In een grot op het eiland zijn rotstekeningen ontdekt die de oudste ter wereld zijn.

In een recent gepubliceerd artikel in het toonaangevende tijdschrift Nature toont een team van 15 wetenschappers aan dat de tekeningen ongeveer 43.900 jaar geleden zijn gemaakt. Daarmee is de kunst ouder dan wat er tot op heden bekend was.

Hiervoor was het oudste werk een tekening van een mensfiguur met het hoofd van een kat, dat gevonden werd in Duitsland. Deze is 40.000 jaar oud. De beroemdste oude kunst, de tekeningen in de grotten van Lascaux in Frankrijk, zijn 20.000 jaar geleden gemaakt. Wat bijzonder is aan deze nieuwe ontdekking is dat het aan een heel andere kant van de wereld is.

Theriantropen

De tekeningen in Sulawesi laten afbeeldingen van de jacht zien. De dieren waarop men jaagt zijn zwijnen en een lokale soort buffel. Maar het meest bijzonder zijn de jagers zelf. Deze zijn namelijk half mens, half dier. Eentje heeft bijvoorbeeld de kop van een vogel en een andere heeft een staart. Dit soort theriantropen waren hiervoor alleen ontdekt op werken in Europa en Afrika.

Ook opvallend is dat de jagers samen lijken te werken, waardoor het ontdekte werk geen verzameling afbeeldingen is, maar een groot werk van een georganiseerd jachttafereel. De betekenis van het werk zal altijd een mysterie blijven, maar we weten nu wel dat zo lang geleden mensen de fantasie hadden om niet bestaande figuren te bedenken en af te beelden. Met recht is dit dus het oudste kunstwerk ter wereld.

oudste kunst

Bron: artnet