Hoe inclusief is onze samenleving? Steeds vaker zijn we ons er bewust van dat we niemand mogen uitsluiten. Maar daarbij vergeten we een heel erg belangrijke groep: de dieren.
In het essay De soldaat was een dolfijn laat schrijver, kunstenaar en filosoof Eva Meijer ons zien dat het best vreemd is dat we dieren van alle rechten en politieke beslissingen uitsluiten. Wat geeft ons immers het recht om dieren te vermoorden voor consumptie? Of om te martelen voor proeven met medicijnen?
Aan de hand van de werken en uitspraken van filosofen die zich al eerder bezighielden met dit onderwerp én met voorbeelden uit het nieuws komt Eva Meijer met een aantal argumenten die op zijn minst zullen aanzetten tot nadenken over dit onderwerp. Meijer gaat zelf nog een paar stappen verder en geeft aan dat dieren eigenlijk een vertegenwoordiging in ons politieke systeem zouden moeten krijgen.
Denkvermogen
Dit alles klinkt voor velen wellicht absurd, maar wie dit boek leest zal zeker gaan twijfelen aan de standpunten die hij of zij eerder over dit onderwerp had. Het is inmiddels duidelijk dat heel veel diersoorten veel intelligenter zijn dan we dachten. Waarom zou bijvoorbeeld een varken met het denkvermogen en emoties van een driejarig kind niet dezelfde rechten mogen genieten als een mensenkind?
De soldaat was een dolfijn is een boek dat je laat nadenken over de rol van de mens in de natuur. Hopelijk kan het flink wat mensen aanzetten om op zijn minst wat meer respect voor dieren te krijgen. Ook is het mooi om te lezen hoe Eva Meijer de lezer aan de hand neemt en deze steeds verder meekrijgt in haar denkbeelden en die van vooraanstaande dierenfilosofen.