Muziektips voor het weekend (deel 46)

Cassandra Jenkins
Cassandra Jenkins. Foto: Wyndham Boylan-Garnett

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere José Gonzáles, José James en Tindersticks.

Cassandra Jenkins

Het mooiste album van deze week komt wat ons betreft van de Amerikaanse singer-songwriter Cassandra Jenkins. Op haar tweede album laat ze in slechts een half uur horen hoe goed en divers haar composities zijn. Muzikaal zweeft ze ergens tussen Aimee Mann, Destroyer en het recent bejubelde Weather Station. Het loont ook zeker de moeite om geconcentreerd (met een koptelefoon) naar An Overview on Phenomenal Nature te luisteren. Zo hoor je hoe bijzonder de verhalen zijn die Jenkins deelt. Ook instrumentale afsluiter The Rambler is op deze manier een intense ervaring.

José Gonzáles

Er is niet heel veel nodig om een mooi liedje te maken. José Gonzáles laat ons horen dat schoonheid in de eenvoud zit. De tekst voor zijn eerste liedje in 5 jaar is samen geschreven met zijn dochter. Hiermee komt een langgekoesterd wens uit om iets in het Spaans te schrijven en op te nemen. De titel verwijst naar God, die als enige de antwoorden heeft op vragen die in het liedje worden gesteld.

Big Thief

https://www.instagram.com/tv/CLcLUyYnmwt/

Op Instagram deelde Big Thief deze week een nieuw liedje. Nou ja, het is een opname uit maart 2020. In de periode erna brachten meerdere bandleden eigen solowerk uit. Dit bericht lijkt aan te geven dat de focus nu weer bij de band ligt. Simulation Swarm is daarvan een eerste voorbode.

Kathleen Hanna

WandaVision op Disney+ is de serie van dit moment. Erg cool is dat vrijwel iedere aflevering een ander intro heeft. Aflevering 6 speelt af in de jaren ’90 (tenminste, zo lijkt het), dus zochten de makers een intro dat leek op die van Malcolm in the Middle. Kathleen Hanna (Bikini Kill) zorgde hierbij voor de muziek.

Willie Wartaal

Vanuit een kunstwerk van James Turrell in museum Voorlinden dropt Willie Wartaal de derde single van zijn aankomende album Nieuwe Kunst. Hierbij krijgt hij hulp van Jebroer en Yelli & Meezy F. die we natuurlijk kennen van Yung Internet.

Nieuwe albums

Tindersticks

Dit is album nummer 13 voor de oudgedienden van Tindersticks. En ze doen nog steeds waar ze goed in zijn: spannende, ingetogen muziek maken. Vooral het 11 minuten durende Man Alone is heerlijk en zou een passende soundtrack zijn voor een wazige afterparty of een nachtelijke autorit (wanneer die allebei weer mogen).

The Hold Steady

The Hold Steady is ook zo’n band die maar door en door gaat en weet te verrassen door de constant hoge kwaliteit van hun albums. Open Door Policy is muzikaal gezien meer van hetzelfde (wat helemaal niet erg is in dit geval), maar biedt tekstueel behoorlijke diepgang.

José James

Wie José James wel eens live heeft gezien kan beamen dat zijn shows muzikaal erg sterk zijn. Op het album New York 2020 staan twee live opgenomen sessies. Een in de Levon Helm Studios in Woodstock en een andere in nachtclub (Le) Poisson Rouge in Greenwich Village in New York City. Beide shows geven een mooie dwarsdoorsnede van James’ werk met veel oud werk als Park Bench People. Jazz, funk en soul op zijn best.