In Le Grand-Hornu vind je alles bij elkaar

Le Grand-Hornu

Kunst, design, gastronomie en erfgoed op één plek. Je vindt het in Le Grand-Hornu, een voormalig mijnencomplex in het zuiden van België, in de buurt van de stad Bergen.

Het complex staat sinds 2012 op UNESCO werelderfgoedlijst en wordt door kenners gezien als een van de mooiste Europese sites van de 19de eeuwse industriële archeologie. Dat is op zich al een goede reden om een bezoek te brengen, maar er is nog veel meer te vinden in Le Grand-Hornu en dat maakt deze plek extra speciaal.

Zo zijn er twee plekken waar je wisselende tentoonstellingen kunt bekijken: het CID, Centrum voor Innovatie en Design, en het MAC’s, Museum voor Hedendaagse Kunst. Samen met een zeer goed restaurant, een café, boekhandel, een park en de spannende architectuur maakt het Le Grand-Hornu tot een perfecte bestemming voor een dagje uit. Vanuit Nederland is het bijvoorbeeld heel mooi te combineren met een stedentrip naar Bergen of een bezoek aan de Borinage waar Vincent van Gogh een tijd woonde.

Hedendaagse kunst

In het MACS (voluit Musée des Arts Contemporains de la Fédération Wallonie-Bruxelles) kun je hedendaagse kunst bewonderen. Op dit moment is dat een expositie met werk van de Amerikaanse kunstenaar Matt Mullican. Deze tentoonstelling blikt terug op de 40 jaar dat Mullican actief is als kunstenaar. Bekend zijn zijn wrijfsels, vlaggen, diagrammen en de samengevoegde afbeeldingen. Hiermee creëert Mullican een intrigerend eigen universum.

Design

In het CID kunt je tot 29 november naar de expositie Serial Eater. food design stories. Hierin staat 30 jaar onderzoek naar voedsel centraal. De tentoonstelling laat de bezoeker nadenken over hoe deze tegen voedsel aankijkt en consumeert. Ook is er een kijk naar de toekomst van ons voedsel. Daarin gaat waarschijnlijk heel veel veranderen.

Gastronomie

Goed eten kan ook in Le Grand-Hornu. Sterrenchef Sang Hoon Degeimbre heeft in het complex restaurant Rizom. Hier staat de lokale keuken met lokale ingrediënten centraal. Dus: veel uit eigen tuin en streek en zo min mogelijk restafval. Chef Olivier De Vriendt kiest voor verantwoorde gastronomie met een kleine kaart die regelmatig wisselt. Iets meenemen kan deze zomer ook. Momenteel loopt er een speciale actie die toegang biedt tot de tentoonstellingen en een 3-gangen menu in Rizom voor 41 €/persoon.

Le Grand-Hornu is open van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur. Op de 1ste zondag van de maand is het bezoek gratis. Er worden dagelijks gratis rondleidingen gegeven in de tentoonstellingen en op de historische site. Van te voren reserveren is aan te raden. Dit kan via reservations@grand-hornu.be of www.mac-s.be.

Matt Mullican in MACS
Matt Mullican in MACS

Serial Eater. food design stories

Eten bij Rizom
Eten bij Rizom