De afgelopen weken had ik een bijzondere logé in huis: een robotstofzuiger van Roomba. Na een uitgebreide test heb ik besloten dat hij voor altijd bij mij mag blijven.
Er zijn waarschijnlijk maar weinig mensen die stofzuigen een leuk klusje vinden. Voor al die mensen zijn er robotstofzuigers op de markt. Het bekendste merk in deze markt is Roomba en daarvan heb ik dus een model getest.
Tijd besparen
Een van de redenen om een Roomba aan te schaffen is dat je tijd kunt besparen. De robot doet immers het werk. Je kunt deze zelfs instellen dat hij aan de slag gaat als je niet thuis bent of slaapt. In de praktijk werkt dat echter net even anders. Tenminste bij mij wel.
Na het uitpakken van de doos waar de stofzuiger in zit en het vluchtig bekijken van de handleiding en accessoires kan ik niet wachten om de Roomba 880 in actie te zien. Echter is er geen sprake van dat de stofzuiger het werk doet en ik tijd heb voor andere zaken. Ik vind zo’n robot enorm fascinerend en kan niets anders doen dan zijn werkzaamheden vol interesse bestuderen.
Het eerste dat opvalt is dat de Roomba niet in een keurig patroon door de kamer gaat, maar een op het eerste gezicht volstrekt willekeurige route volgt. Na uitgebreide bestudering blijkt dat dit is om de ruimte waar de stofzuiger aan het werk is goed in beeld te krijgen. Om te testen of deze theorie ook klopt strooi ik op sommige plekken in de kamer wat kruimels. Al snel blijkt dat de Roomba ze allemaal weet te vinden en opzuigt.
Elke kruimel zal verdwijnen
Sterker nog: als de Roomba 880 een plek ontdekt waar meer vuil dan normaal ligt dan maakt de stofzuiger daar een extra rondje. Deze functie is ook los te gebruiken. Heb je bijvoorbeeld iets geknoeid, zet dan de stofzuiger er midden in en druk op de knop Spot. De robot zal dat druk rondjes gaan draaien en elke kruimel verwijderen.
Het valt sowieso op hoe veel zo’n Roomba op weet te zuigen. In kamers waarvan ik dacht dat ze redelijk schoon waren en waar ik nog niet zo lang geleden zelf met de gewone stofzuiger was geweest weet de Roomba nog flink wat stof te verzamelen. Iedere keer als ik het reservoir verwijder om te legen ben ik weer verbaasd. Het motiveert me om de Roomba zo snel mogelijk in alle ruimtes van het huis in te zetten.
Het belangrijkste wapen van de Roomba 880 zit aan de onderkant. Daar zie je roterende rollen met ribbels en een wieltje met daaraan drie borstels. De combinatie van die twee maakt deze stofzuiger onovertroffen.
Na een tijdje ben je gelukkig wel uitgekeken op de bewegingen van de Roomba en kun je de stofzuiger alleen zijn werk laten doen. Je kunt bepaalde tijdstippen programmeren waarop de robot in actie mag komen. Hij zal dan zijn werk doen en daarna terugkeren naar zijn oplaadstation. Omdat ik in een groot huis met vier verdiepingen woon, kies voor de handmatige oplossing. Ik zet het station en de stofzuiger in dezelfde ruimte en druk op clean. Na een tijd zie ik dat de Roomba klaar en de kamer schoon is.
Het enige nadeel van een Roomba is dat deze niet de trappen doet, maar verder is het echt de ideale stofzuiger. Inmiddels heeft de 880 een opvolger gekregen in de vorm van de 980. Deze heeft een verbeterde motor, een vernieuwde manier om kamers in kaart te brengen en je kunt de stofzuiger met een app op afstand bedienen.