HOKA lanceert een nieuwe hardloopschoen: de Mach 5

HOKA Mach5
Onlangs heeft HOKA aan de collectie Mach-hardloopschoenen een nieuw model toegevoegd: de Mach 5. Deze stijlvolle hardloopschoen is volgens HOKA een samensmelting van de beste elementen van de populaire Mach 4 en de innovatieve Mach Supersonic. De Mach 5 is daarom gemaakt voor topprestaties.

De Mach 5 is een perfecte up-tempo-hardloopschoen voor op verharde weg. Deze neutrale hardloopschoen is voorzien van een lichtgewicht, veerkrachtig schuim en biedt een uitstekende balans tussen snelheid, demping en ondersteuning. Zowel tijdens tempotrainingen als duurlopen.

De responsieve met rubber beklede buitenzool van EVA-schuim zorgt voor maximale stabiliteit en brengt meer dynamiek in elke stap. Daarnaast zorgt de gestapelde middenzool van PROFLY+ voor een hogere energieteruggave en zachtere landingen. Bovendien is de pasvorm verbeterd door een knikvormige hielkraag en een platte tong met inzetstukken. Het geheel wordt afgetopt met een enkellaags, ademend bovenwerk van kreel mesh. Alles bij elkaar leidt dit nieuwe ontwerp tot een veelzijdige hardloopschoen.

Hardloopschoen voor elk niveau

Als langverwachte nieuwkomer in de HOKA-lijn is de Mach 5 volgens het merk een hardloopschoen die iedereen aanspreekt, van prestatiegerichte atleten tot beginners. Graag wil HOKA met de introductie van deze nieuwe hardloopschoen het succes van de Mach 4 voortzetten. Als nieuwbakken hardloopfan was ik al een tijdje nieuwsgierig naar de schoenen van HOKA en daarom ben ik blij dat ik de Mach 5 mocht onderwerpen aan een test. Sinds een paar maanden heb ik het hardlopen namelijk weer helemaal opgepakt! Waarom was ik ooit gestopt?

Positief getest

Allereerst valt bij deze schoenen het gewicht op. Ze wegen bijna niets. Bij het bekijken van de specificaties zie ik dat ze slechts 192 gram zijn. HOKA geeft aan dat het gestripte bovenstuk en het nieuwe schuim hebben gezorgd voor een extra gewichtsbesparing. Verder zitten de schoenen meteen goed om de voet. Dit komt door de opstaande hielkraag en de schuin afgesneden tong met opzetstukken. De tong valt zo perfect over je wreef en schuift niet heen en weer tijdens het rennen. Ook zorgt het voetbed ervoor dat mijn holle voet goed wordt ondersteund.

Het allermooist vind ik echter het gevoel dat deze schoenen geven als je erop loopt. Het lijkt wel of je er een beetje op stuitert. Zelf moet ik de hele tijd aan het Engelse woord ‘bouncen’ denken. Tijdens het rennen veer je met gemak op en neer. De constructie van de schoen zorgt ervoor dat je bijna automatisch goed landt. Dus op de voor- en middenvoet en niet op de hiel. Anders gaat de schoen een stampend geluid maken en dat wil je niet. Het eerste rondje is wel even wennen en aan de spierpijn de dag erna merk ik dat ik anders heb gelopen. Maar ik ben wel meteen om, want wat is dit een fijne trainingsschoen! Van de Mach 5 ga je heel energiek lopen. Zowel korte loopjes als intervaltrainingen en langere afstanden gingen mij prima af met deze schoen.

Zoolslijtage

Het enige nadeel van de schoenen zou de slijtzool kunnen zijn. Deze is van EVA-schuim met een laagje rubber. Er zit dus geen degelijke buitenzool onder de schoen. Dit zorgt er in positieve zin voor dat de schoen heel goed veert, maar daardoor is er wel eerder sprake van slijtage. Ik heb zelf nog niet genoeg kilometers gerend om dit te ervaren, maar als ik zo naar de zool kijk, kan ik me er wel iets bij voorstellen. Het is ook de meest genoemde kritiek als je over HOKA-schoenen leest. Wie weet lukt het HOKA wel om in de toekomst een schoen te lanceren waarbij de geroemde veerkracht behouden blijft, maar dan met een zool die net iets minder snel slijt. Voorlopig blijven we echter trouw aan de Mach 5, want wat rennen deze schoenen fijn!

De Mach 5 is verkrijgbaar op www.hoka.com en bij geselecteerde retailpartners. De adviesprijs voor de Mach 5 is €150,-. Op de website van HOKA kun je bovendien uitgebreid lezen over de specificaties van deze hardloopschoen.

HOKA Mach5

HOKA Mach5

HOKA Mach5