Rens van der Vorst stelt een aantal belangrijke vragen

Waarom je altijd wilt winnen van je navigatiesysteem

Smartphones, apps en the Internet of Things zorgen dat we altijd verbonden zijn met de rest van de wereld. Maar is dat wel altijd wenselijk of slim? Rens van de Vorst houdt ons een spiegel voor in zijn boek Waarom je altijd wilt winnen van je navigatiesysteem.

In dit boek geeft hij antwoord op 100 verschillende vragen over de hedendaagse technologische ontwikkelingen. Google, Facebook, Tinder, Buienradar en dickpics. De onderwerpen die Van de Vorst aansnijdt lijken divers, maar halverwege het boek ontdek je als lezer al snel een rode draad.

Als je op de cover afgaat, lijkt dit een boek waarin de schrijver aan dummy’s uitlegt hoe bijvoorbeeld Spotify of Netflix werkt, maar in werkelijkheid zit het toch even anders in elkaar. Rens van de Vorst heeft namelijk regelmatig de neiging om de vraag die aan het aan het begin van het hoofdstuk stelt niet direct te beantwoorden. Het gebruikt deze dan als voorzet voor iets dat net even anders is.

Gevoelige gegevens

Dat doet hij op een humoristische en nerdy manier vol spot richting bijvoorbeeld smartphone-verslaafden, maar ook richting zichzelf. Toch weet hij ook langzaam maar zeker verder bij je door te dringen en je na te laten denken over de dingen die hij schrijft. Bijvoorbeeld over de manier waarop we met het grootste gemak gevoelige gegevens over onszelf en onze naasten cadeau geven aan Google en Facebook.

Het boek geeft je dus niet altijd het directe antwoord op de vragen, maar geeft je een veel belangrijkere boodschap mee. En zo heeft dit luchtig geschreven boek toch ook een zeer serieuze ondertoon.