iRobot introduceert Roomba J9+ serie

iRobot introduceert Roomba J9+ serie

Waar ik vorig jaar al erg te spreken was over de Roomba J7+, is het inmiddels alweer tijd voor zijn opvolgers. In besloten kring werden de eerste details van de nieuwe Roomba J9+ en Roomba Combo J9+ onthuld en het toont vooral subtiele verbeteringen.

Centraal in de presentatie staat de nieuwe Roomba Combo J9+, die naast een autonome robot het huis stofzuigt ook tegelijkertijd kan dweilen. Het kent dezelfde hoogwaardige bouwkwaliteit als de J7+ en het forse laadstation heeft dan ook wat huiselijke designelementen meegekregen, zoals het houten paneel op de bovenzijde. Hiermee moet het meer in de huiskamer opgaan, zoals ik in mijn review van de Roomba J7+ illustreerde; plant erop en niemand valt het meer op. Nieuw is dat in het station een waterreservoir huist wat tot 30 dagen mee moet kunnen gaan, waar je met normaal gebruik pas na 60 dagen de zak voor stof hoeft te vervangen. Iets beter dan we gewend zijn, maar wel dezelfde fraaie design-elementen en materialen die iRobot die premium feel geven.

Volgorde

De grootste nieuwe features op het apparaat zijn de Dirt Detective en Smart Scrub. De stofzuigers van iRobot brengen je huis in kaart tijdens het zuigen en aan de hand van deze kaart kunnen specifieke opdrachten gegeven worden zoals ‘stofzuig rond de eettafel’. Dit is er nog steeds, maar de Dirt Detective feature moet ervoor zorgen dat bijgehouden wordt hoe lang het geleden is dat een bepaalde plek gestofzuigd is en hij kijkt om zich heen. Aan de hand van deze informatie maakt de Roomba een volgorde voor het schoonmaken om zo alles gelijk te houden. Is de gang al even niet gedaan, maar de speelkamer al twee keer deze week? Dan komt de gang hoger in de rij. Maar ook houdt het rekening met de vloeren, waarbij er op een tapijt harder gezogen kan worden dan op de rest van de vloeren of er misschien geen water gebruikt moet worden op de hardhouten vloer. Wanneer je zelf een stuk vloer boent, ga je herhaaldelijk naar voren en achter, toch? Smart Scrub doet ditzelfde door, op plekken waar het nodig is, meermaals over dezelfde oppervlakte te gaan. Hierbij houdt het apparaat een gelijkwaardige druk aan voor optimaal resultaat. Zodra het aan het moppen is en een tapijt tegenkomt, haalt de metalen arm de mop direct omhoog en wordt lekken tegengegaan door de dripcover.

Verder is het veelal hetzelfde van wat de vorige iRobot’s zo goed maakte. Nog steeds kijkt de stofzuiger om zich heen met de camera en vermijdt objecten, kleren en speelgoed tijdens het zuigen. Het is getraind om vaste uitwerpselen van dieren te herkennen en vermijden en levert een net rapport aan met foto’s van wat hij tegenkwam tijdens zijn laatste rit. Het integreert naadloos met home assistenten, zoals Google en Alexa, en deze 9+ serie ondersteunt meer commando’s dan voorheen. Meer hierover wanneer we hands on gaan met dit nieuwe apparaat!

De nieuwe serie van iRobot is verkrijgbaar vanaf 17 september.

Sander Noordijk

iRobot introduceert Roomba J9+ serie