Review: iRobot Roomba J7+

Review: iRobot Roomba 7J+

De autonome robotstofzuiger is al een aantal jaren geen science fiction meer en zeker niet ongewoon in de Nederlandse huiskamer. iRobot was met de Roomba in 2002 de eerste op de markt en deze merknaam werd in de volksmond synoniem met robotstofzuigers. Inmiddels is het merk gegroeid en dus keek ik wat de de iRobot Roomba j7+ in mijn huis kan betekenen.

Over de jaren heb ik een aantal robotstofzuigers gehad, van verschillende merken en in de basis delen ze een hoop eigenschappen. Het zijn vaak ronde, redelijke platte apparaten die vanaf een basisstation in actie komen en naderhand weer terugrijden. Omdat de apparaten compact moeten blijven betekende dit dat ik geregeld het kleine compartiment voor vuil moest legen. Daarnaast hadden de meeste robotstofzuigers het best zwaar in mijn huis. Naast één nerd, twee kinderen en de mooiste vrouw wonen hier namelijk ook nog eens twee honden, drie katten, tien vissen, drie kippen en twee konijnen… ok, die laatste drie categorieën hadden er waarschijnlijk niets mee te maken. Geregeld kwam het echter voor dat de stofzuiger vast liep in plukjes haar, vuil op de grond of dat het van een klif af dreigde te vallen (wat in werkelijkheid de rand van de mat was). De iRobot Roomba J7+ is echter gemaakt voor dit soort situaties.

Even schrikken

Want er zit een hoop intelligentie verwerkt in deze laatste serie van de Roomba. Ten eerste zal je niet meer om de haverklap een bakje hoeven te legen gezien de Roomba dit zelf doet op het basisstation. De eerste keer is dit even schrikken, maar zodra de stofzuiger klaar is rijdt deze terug naar zijn huisje en krijgt daar met een overdonderend geluid de bak leeggezogen. In het station bevindt zich een makkelijk te verwisselen stofzuigerzak onder de klep. Dit is dan ook de reden dat het basisstation redelijk fors, wat wij oploste door hem naast de zwarte aquariumkast te zetten. Met een plant erop, want dat maakt alles huiselijker. Doordat de stofzuigerzakken 2,4 liter aan stof en huisvuil kwijt kunnen hoefde deze er ook zelden af in deze reviewperiode van enkele weken. In actie kwam ik er echter achter dat de Roomba J7+ een hoop in zijn mars heeft.

Een camera voor huishoudens als de mijne

Met zijn 3,5 kilo is de Roomba J7+ een hoop zwaarder en flinker in omvang dan zij die hem voorgingen, maar op ieder vlak zie je dat deze superieur is. Eerdere stofzuigers gingen vaak in baan patronen dwars door de kamer om uiteindelijk de randen te doen. De navigatie van deze iRobot-stofzuiger is vele malen effectiever, waar we zo meteen op terugkomen. Aan de voorzijde is de Roomba J7+ voorzien van een camera met licht en dit heeft een perfecte toepassing voor dit huis: Zodra de Roomba een obstakel tegenkomt, dan zal deze dit melden in de geweldige app. Dit kan een stuk speelgoed zijn wat niet goed opgeruimd is of de hond die in de weg ligt; achteraf zie je netjes een foto van het obstakel, waarna je kunt aangeven of dit een permanent of blijvend hindernis is. Nu schijnt het dat iRobot’s machine learning robots hard hebben geoefend op uitwerpselen van dieren en zorgt ervoor dat de angst voor een door de kamer uitgesmeerde drol van een opstandige hond verleden tijd is. Deze robotstofzuiger herkent vochtige plekken en andere minder frisse zaken en rijdt er in een boog omheen. Een wat veiligere test met een plas water op de vloer was gelukkig dan ook succesvol.

Alles in kaart

Die app maakt daadwerkelijk een hoop verschil. Niet alleen doordat het je rapporteert over hoe de laatste actie verlopen is, maar omdat het verbazingwekkend veel kan. Tijdens het stofzuigen wordt jouw huiskamer in kaart gebracht en na enkele ronden had ik een accuraat overzicht van mijn benedenverdieping. Ik gaf daarbij aan waar de keuken is, waar de gang begint en waar de aansluitende speelkamer van de kinderen zich begeeft. Met een bijzondere zones stelde ik in waar de eettafel staat, echt zo’n plek waar je vaak even extra wilt stofzuigen, en vervolgens kon ik meer granulair zijn in wat ik wilde. Na het ontbijt met de kinderen was een snelle ‘hey Google, stofzuig bij de eettafel’ genoeg om de Roomba in actie te laten komen voor deze specifieke taak. Maar ook wanneer je alleen de gang of een bepaalde sectie gedaan wilt hebben, zonder dat de Roomba het hele huis door moet was rap gedaan. Zijn er plekken waar je wilt dat de Roomba weg blijft? Dan kun je ook dat aangeven in de app, wat ik voor een dierenmandje op de grond deed.

Zodra het gedaan is reviewde ik de foto’s van obstakels en kon ik de Roomba nog terugsturen om de gemiste plekjes over te doen. Nu zegt de stofzuiger dat stoelen niet aan de kant hoeven en kan de Roomba zich in de meeste situaties redden, maar toch merkte ik dat mijn tafel met X-poot en stoelen daar strak omheen hij het toch erg moeilijk had. Maar zelfs met deze aan de kant miste de Roomba J7+ nog wel eens de fijne details. Ook is het zeker niet de luidste, maar zet je hem niet aan wanneer je TV wilt kijken. Het fijne echter aan een autonome stofzuiger is dat je hem ook kan instellen om in actie te komen wanneer jij er niet bent en zodoende kwamen wij altijd terug in een schoon huis.

Conclusie

De iRobot Roomba J7+ overtrof mijn verwachtingen als stofzuiger. Door de slimme technieken binnenin het apparaat brengt het geleidelijk je huis in kaart voor een zeer degelijk resultaat. Het mist wel eens de lastigere punten, maar in de regel was dit heerlijk thuiskomen. Het reviewen van de laatste acties en het analyseren van obstakels die het apparaat tegenkwam geeft veel grip en leert de stofzuiger nog slimmer te worden. Die slimheid gebruik je door slechts specifieke gebieden te laten stofzuigen of vermijden. Zeker in een huis met huisdieren, kinderen, veel haar en speelgoed op de grond hield deze stofzuiger zich staande. Het feit dat het apparaat zichzelf leegt, fantastisch integreert met je home assistants en slim kijkt naar de omgeving maakt de iRobot J7+ een zeer complete robotstofzuiger.

Review: iRobot Roomba 7J+ Review: iRobot Roomba 7J+