Getest – Nintendo Labo – Voertuigenpakket

Getest - Nintendo Labo – Voertuigenpakket

Nintendo is bekend vanwege innovatieve ideeën. Kijk bijvoorbeeld maar naar de geniale Nintendo Switch. Als er dus één partij in de gaming scene is die het voor elkaar weet te krijgen om platen karton te verkopen voor een bedrag dat hoger ligt dan de gemiddelde nieuwe release, dan is dat Nintendo.

De Vehicle Kit bestaat uit drie verschillende voertuigen (autostuur, vliegtuig joystick en onderzeeër), een sleutel om het voertuig te starten, een gaspedaal om de voertuigen te voorzien van power en een game cartridge die je de instructies geeft hoe je de constructies in elkaar moet gaan zetten.

Instructies

Deze instructies worden allemaal getoond op het scherm van de Switch of, als je deze in je dock hebt staan, op de tv. Persoonlijk vond ik het fijner om deze op de TV te tonen, omdat de losgekoppelde Joy-Con controllers daadwerkelijk in de gebouwde werken gestopt worden en je dan lastiger door de teksten heen komt. Tegelijkertijd kun je, als je puur het scherm van de Switch gebruikt, door middel van het touch screen de bouwtekeningen ronddraaien en inzoomen.

De wijze waarop de stappen worden verteld, is op een erg leuke manier gedaan. Hoewel het simpelweg teksten in je scherm zijn, worden er genoeg grappen gemaakt en neemt het medium zichzelf niet altijd even serieus. Dat is maar goed ook. Zelfs bij tragere segmenten als je 24 kleine flapjes moet omvouwen, weten de teksten niet te vervelen en motiveren ze zelfs om door te gaan. Ikea kan hier absoluut wat van leren. Zelfs als je even een foutje tussendoor maakt, kun je dit gemakkelijk ongedaan maken en als het bij een reflecterende sticker fout gaat, krijg je meteen de tip om het vervolgens met lijm alsnog vast te maken. De techniek achter Labo gaat namelijk verder dan alleen stukken karton en elastiekjes en is erg innovatief te noemen. Op de Joy-Con zit een infrarood sensor verwerkt die de positie van de reflecterende stickers leest en vervolgens overzet naar een actie op het scherm. Dit is Nintendo op z’n best.

Bouwtijd

Bij iedere constructie wordt in het menu van te voren aangegeven wat de gemiddelde tijd is om het in elkaar te zetten. Van de verschillende bouwsels ben ik het langst bezig geweest met het stuur van de auto. Na iets meer dan twee uur non-stop achter elkaar bouwen, had ik een volwaardig stuur op mijn schoot staan, inclusief verschillende gadgets, elk met hun eigen ingame functie. Bij de voorgaande Labo Kits zaten ook minigames toegevoegd op de gamekaartjes, echter voelde deze een beetje aan als testscenario’s, zodat je iets te doen had met jouw gemaakte onderdelen. Bij de Vehicle Kit is het meer als een “game”, maar mist het toch een zekere touch om het een volwaardige game te laten zijn. Het bouwen van de constructies is dan ook wel echt het leukst om te doen.

Fun fact: met het hiervoor genoemde gaspedaal en autostuur kun je ook Mario Kart 8 Deluxe spelen. Een erg geinige gimmick om voor de gein eens te proberen, al zou ik het niet gebruiken voor de serieuzere races.

Conclusie

Toen Nintendo het Labo-project aankondigde, vroeg ik mijzelf af wie er in vredesnaam een dergelijk bedrag zou neerleggen voor platen bouwkarton. Nu ik er zelf mee aan de slag ben gegaan, snap ik de aantrekkingskracht volledig, vooral als je het met een kind samen in elkaar kunt zetten. De kracht van Labo ligt echter wel bij het bouwen, want de meegeleverde minigames zijn slechts voor een korte tijd leuk, waarna de magie er wel vanaf is. Om die reden ligt de prijs van een Kit dan ook wel aan de hoge kant. Het voertuigenpakket gaat momenteel namelijk over de toonbank voor een prijs van gemiddeld 69 euro.

Marc de Haas

Getest - Nintendo Labo – Voertuigenpakket